Egy különleges borvilág: Dél-Afrika

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 14. 14:13

Dél-Afrika pezsgőkészítését egy magyar származású nemes, Pongrácz Dezső (Desiderius) alapozta meg a múlt század második felében, és az ő nevét viseli az ország legismertebb pezsgőmárkája is.

Ám Afrika legdélebbre fekvő országának borai is számos izgalmas tapasztalatot tartogatnak, ahogy azt a WineGlass Sajtóklub szeptember 13-i előadásának résztvevői is megtapasztalhatták. És kiderült: nem Pongrácz Dezső az egyetlen magyar, aki szerencsét próbált itt, készül itt állítólag tokaji is, kissé más néven… Dél-Afrikában 100 ezer hektáron termesztenek szőlőt, borvidékeit az óceán partjához közel találjuk. A mai sikerekért felelős borászatok zöme 1995 után jött létre.

Két tipikus szőlőfajtája a chenin blanc és a pinotage. Az előző eredetileg a Loire völgyből származik, és pezsgő alapanyagként is kiváló, míg a pinotage Dél-Afrika legismertebb szőlőfajtája, a pinot noir és a cinsaut keresztetésével jött létre, a belőle készült borok sötétek és tannin-gazdagok.

A szerdai kóstolón a champagne eljárással készült pezsgők hódítottak, köztük kiemelkedő volt Pongráczék Brut Rosé Method Cap Classic palackja, amely természetesen még címkéjében sem utalhat a franciaországi Champagne megyére, erre az őshazában nagyon vigyáznak.

De nagyon kellemesek voltak a borok is - főleg a Jordan Sauvignon Blanc. Míg a pezsgők itthon a magasabb árkategóriát célozzák meg, a dél-afrikai borok már egészen megfizethetőek.