Egyedi, új tartalommal várja majd a turistákat az egri főpapi palota

 2014. április 02. 15:18

Több mint 1,1 milliárd forint értékben, 80 százalékot meghaladó uniós pályázati segítséggel újul meg és erősíti turisztikai funkcióit az Egri Érseki Palota.

Az egri Érseki Palota középső szárnya turisztikai vonzerővé fejlesztésének fő célja az ország kiemelkedő vallási, kulturális értékeinek fenntartható gazdagítása, nemzetközi szintű turisztikai vonzerő fejlesztése, az egri turisztikai attrakciók színesítése, az elérhető szolgáltatások fejlesztése, szélesítése.

A fejlesztések a műemlék épület turisztikai funkcióval, látogatóbarát szolgáltatásokkal történő ellátását, valamint kiegészítő szolgáltatások telepítését jelentik. A projekt elemei által az Érseki Palota bekapcsolódik a város vérkeringésébe, összekapcsolódik kulturális vonzerőivel, és kibővíti a tartalmas időtöltést nyújtó attrakciók sorát, valamint közösségi helyszínként szolgálja a helyi lakosság igényeit is. A palota díszkertje megnyílik az egriek és a turisták előtt.

 

A Palota felújított és turisztikai vonzerővé fejlesztett épülete a többi egri vonzerővel együtt komoly turisztikai programkínálatot jelent, ami által többnapos tartalmas egri tartózkodás biztosítható a látogatóknak, gazdaságélénkítő hatásaival további lendületet adhat a térség turisztikai életének. A projekt során az Érseki Palota arculatának tervezése, márkaépítése és a (nemzetközi) turizmusba való bekapcsolása is megtörténik, a palota akadálymentessé válik, a fűtést alternatív energia, talajszondás hőszivattyús rendszer biztosítja majd (gázfűtés kiegészítéssel).

A projektben a turisták által is befogadhatóvá, megismerhetővé teszik a püspöki élet kulisszatitkait, több kiállítás is létesül, modern technikai eszközökkel felszerelve. A kiemelt projektben Vinotéka is létesül, az első ízben 2012-ben megrendezésre kerülő „Az egri érsek borai" borverseny nyertes boraival. Egyebek mellett lesz a jégverem használatát bemutató kiállítás, és helyreállítják a barokk díszkertet is.

A kiegészítő szolgáltatások között szerepel a tervek között cukrászda, ajándékbolt, turisztikai információs pont, gyermekmegőrző, turisztikai filmvetítő, internetszoba létesítése is, továbbá exkluzív csoportos túravezetés is elérhető lesz a palotából a székesegyház tornyaiba és a főegyházmegyei könyvtárba.

A létesítmény Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája lesz, amelynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be, ugyanakkor legrégebbi, legértékesebb középső szárnya teljesen megnyílik a nagyközönség előtt., s amely komplex, sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt majd.