Egyedi üzleti modellel indulna el a Sólyom

Forrás: Origo

 2013. július 09. 16:06

Vágó József tulajdonos bízik egyedi üzleti modelljében, s állítása szerint közel-keleti befektetői is, ám a hazai légügyi szakértők enyhén szólva szkeptikusak.

A Origo cikke szerint Vágó József maga is komoly összeggel száll be a Sólyom néven elindítani kívánt új cégbe, illetve a fő finanszírozók emirátusi és ománi üzletemberek. Mint írják, Vágó József tisztában van azzal, hogy nehéz piaci körülmények között kell dolgozniuk, hiszen a Malév utáni űrt betöltötték a konkurensek. Ennek ellenére talált olyan befektetőket, akik maximálisan bíznak az üzleti tervben.

Az üzleti terv részleteiről nem árult el részleteket, csak annyit elmondott, hogy teljesen unikális módszerekkel, a hagyományos légitársaságokhoz képest akár feleakkora költséggel kívánnak működni annak ellenére, hogy a szolgáltatások magas minőségűek lesznek. Tisztában van azzal is, hogy abban a szegmensben bővít ahol mások éppen szűkítenek, de úgy látja, szembe kell menni a trenddel. A nevet érintő kritikákon Vágó József csak mosolyog  - írja az Origo. A cikk szerint a szakember úgy látja: számos példa van arra, hogy egy légitársaságot nem angolul, hanem egy kevéssé ismert nyelven neveznek el. A Sólyom névvel kapcsolatban végeztek felméréseket, és ez nem azt támasztotta alá, hogy nehezen ejtenék ki a magyarul nem beszélők - fogalmazott.
A cikk szerint heteken belül előállhatnak a részletekkel, és megkezdődhet az alkalmazottak toborzása is. Mint az alapító nyilatkozta, a különféle engedélyek beszerzése sem lehet akadálya a légitársaság beindulásának.
false
Ugyanakkor a HVG.hu cikkében egy légügyi szakértő úgy fogalmazott: "Megmosolyogtató badarság, ami csak Magyarországon elképzelhető". Szerinte egy teljesen új légitársaság felállítása, míg egyáltalán felszállhatnak a gépek, legalább másfél évet vesz igénybe, így az augusztusi indulás esélytelen. Nyáron mellesleg csúcsszezon van az északi félteke országaiban, így szabad repülőgépet, illetve személyzetet ilyenkor nem lehet találni. Ezen kívül még körülbelül hatvan olyan feltételt lehetne összeszedni, melyek szükségesek az induláshoz, ezek pedig időt vesznek igénybe, hangsúlyozta a neve elhallgatását kérő szakértő. Az üzleti modell is "totális őrültség" a szakértő szerint, mivel az európai légiközlekedési palettában talán még a Lufthansa igazán versenyképes, a többi hagyományos légitársaság közép- és rövidtávon a fapadosokkal versenyez, amelyek viszont több utast, nagyobb kihasználtsággal szállítanak.
Ráadásul nem egyértelmű, hogy miért érné meg közel-keleti befektetőknek európai cégbe invesztálniuk – írta a HVG.hu. Budapesten nem véletlenül nincs olyan tranzitrepülőtér, mint mondjuk Dubajban, Magyarországon ehhez egyszerűen nincs elég utas. Egyelőre nem látszik, hogy egy új légitársaság miben tudna újat nyújtani, mi lenne az a plusz, amiért Budapesten keresztül áramlanának az utasok, tette hozzá a szakértő.
Turi Ferenc, a Capitol Consulting Group ügyvezető partnere, stratégiai tanácsadó a HVG.hu kérdésére arra mutatott rá, hogy szerinte is gyenge lábakon áll az üzleti terv, ráadásul nincs elegendő üzleti, illetve átszálló utas, akikre alapozni lehetne a megfelelő bevételeket. Az üzleti utasok száma Magyarország tekintetében elhanyagolható, az átszálló utasokhoz pedig Budapestnek olyan csomópontnak kellene lennie, ahonnan több tucat más városba is el lehet jutni.
Szerinte a prémium kategória megcélozása is ballépés, mivel több nagy európai légitársaság rohamosan fejleszti vissza a magasabb szolgáltatást nyújtó járatait, mert pénzügyileg egyszerűen nem éri meg nekik ilyeneket üzemeltetni.