Egyél egyszerűen, és érezd jól magad

Forrás: turizmus.com

 2016. április 12. 15:55

Újabban nemcsak az Egyél lassan! mozgalom terjed a skandináv országokban, de az Egyél egyszerűen! is. Rokon ez a street food irányzattal, valamint a bisztró hullámmal, de semmiképpen nincs kapcsolatban a fast food-dal, amely a fejlettebb nyugat- és észak-európai országokban egyre kevésbé divatos.

A vendéglátóhelyeknek is az az érdeke, hogy délben egyre élénkebb legyen a kereslet, ne legyen üres asztal, ehhez viszont egyszerűbb, de érdekesebb és megfizethető fogások kellenek, no meg ötletes belső enteriőr. A fiatalok a hétköznap esti traccspartik helyszínéül is inkább ilyen helyeket választanak, mint a fine dining-ot, amelyhez alkalom szükségeltetik, és ki kell hozzá öltözni – olvasható a stockholmi Metro újságban.

Ez a fajtájú étkezés azonban nem hasonlít a pár évtizeddel ezelőttire, amikor sematikus és megszokott fogások várták a betérőket az átlagos vendéglőkben. Ma a híres szakácsok is szívesen nyitnak úgynevezett egyszerű éttermeket, amelyek olcsóbb változatai a fine dining-nak, de ugyanolyan igényesek és követik a legújabb étkezési trendeket. Ilyen a ma már természetesnek tekintett vegán, és vegetáriánus ételek kínálása, a minél közelebb termett, szezonális zöldség és gyümölcs alkalmazása az étrendben, valamint a kevesebb, de magas minőségű hús, mint alapanyag.

A fúziós konyha, főleg az ázsiai ételek beépítése egy-egy menüsorba természetes, főleg a szecsuáni és a dél-koreai ízek kedveltek.

Ma már nem kínos, ha a vendégek egymás tányérjából kóstolnak. A közös étkezés összehozza az embereket – ez a pofonegyszerű elv ma már alaptétele a családpszichológiának is. Olykor még az előfordul, hogy egy-egy nagy körasztalhoz idegen társaságok ülnek le és barátkoznak össze. Ami az italokat illeti, a tömény aperitif nem divat, annál inkább a kézműves sör és a könnyű borok.

Az ilyen fiatalos stílusú helyeken gyakran rendeznek főzőtanfolyamokat is, mint például a népszerű Adam és Albin séfpáros éttermében.