Egymilliárd euróval is nőhet Budapest turisztikai bevétele

Forrás: turizmus.com

 2015. július 31. 20:21

A városi turizmus növekedése túlszárnyalta a gazdaság bővülését az elmúlt években. Egy 13 európai várossal készített összehasonlító tanulmány szerint 3-5 éven belül akár 1 milliárd eurós bevételnövekedést érhet el Budapest.

Tanulmányban hasonlította össze Budapestet tizenhárom európai, a városi turizmus szempontjából jelentős várossal a Roland Berger stratégiai tanácsadó cég. A vállalat az elmúlt 6 év főbb trendjeit vizsgálta a fő turisztikai jelzőszámok (pl. vendégéjszaka) mentén. Kiderült, az elmúlt 5 év alatt 45%-kal nőtt a Budapesten töltött vendégéjszakák száma, de az egy főre jutó fajlagos turisztikai mutatók továbbra is alacsonyak, ami azt jelzi, van tér a további növekedésre.

A kulturális- és éjszakai élet felpezsdülése, az éttermek fejlődése, az egyre gyakoribbá váló filmforgatások, illetve a közösségi szállásmegosztás előretörése mind hozzájárul a magyar főváros turisztikai fejlődéséhez.

A kiválasztott tizenhárom város között szerepel Barcelona, Berlin, Bécs, Lisszabon, Pozsony és Prága. Az eredmények azt mutatják, hogy Budapest adottságai alapján alkalmas arra, hogy hosszú távon Barcelona és Prága nyomába lépve átlagos városi célpontból a következő turisztikai óriássá váljon. A magyar főváros ár-érték aránya egészen kiváló, a vizsgált városok átlagánál 17%-kal olcsóbban tölthet el itt egy napot a látogató.

A jelenlegi budapesti szálláshely-infrastruktúra képes a látogatók kiszolgálására, a foglaltsági hányad relatív alacsony, míg a luxusszállodák kihasználtsága magas. A főváros foglaltsági mutatója a versenytársakéhoz hasonló, de nem elég magas az ágykapacitás fejlesztésének felgyorsítására. A hostelek minősége javult az elmúlt években, illetve fejlődik a közösségi szállásmegosztás is.

A főváros közúti megközelítése jól kiépített, 58 várossal áll közvetlen légi összeköttetésben, amellyel a szűken vett versenytársak között sereghajtó. A légi összeköttetések a Malév csődje után lassan álltak helyre, a járatsűrűség továbbra is elmarad a korábbitól. Budapest számára a valós kitörést a légi közlekedés fejlődése jelentheti – összegzi a tanulmány.