Egymilliárdból épül élménykerékpárút a Tisza-tónál

Forrás: turizmus.com

 2015. március 02. 14:59

Az ország legnagyobb kerékpárcentruma épül fel Tiszafüreden egy csaknem egymilliárd forint értékű beruházás keretében. A munkálatok várhatóan október végére fejeződnek be.

A Tisza-tó az elmúlt 15 évben a tudatos fejlesztések eredményeként az aktív és ökoturizmus kedvelt fogadóterülete lett. Ezt most tovább erősíti a Tisza-tó élménykerékpárút észak-alföldi szakaszának komplex turisztikai megvalósítása című pályázat nyomán induló beruházás, amelyet a Bringaexpón mutattak be.

 

A 955 millió forint összértékű, száz százalékban uniós forrásból finanszírozott fejlesztés keretében Magyarország legnagyobb kerékpárcentruma épül fel Tiszafüreden, összekapcsolják az EuroVelo11 nemzetközi kerékpárút Tiszafüred feletti és alatti szakaszát, elkészül a Tiszafüred–Poroszló közötti szakasz Tiszafüred és Tisza közötti része, valamint építenek egy pihenőpontot és egy emelhető szerkezetű hidat a X. számú öblítőcsatornán. A projekt része a Tisza-tó–Hortobágy síkvidéki élménykerékpárútnak, mely később akár Debrecen–Eger viszonylatra is továbbfejleszthető lesz.

A beruházás nem csak az infrastruktúra terén jelent mérföldkőnek minősíthető fejlesztést a Tisza-tó térségében, általa számtalan innovatív kerékpáros szolgáltatás (mobilszerviz, MP4 GPS-es túravezetés, sisakkamera-kölcsönzés, elfáradt gyerekek és szülők visszaszállítása stb.) is elérhetővé válik.

 

A projektgazda Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület, valamint konzorciumi partnerei, a Tisza-tó Fejlesztési Kft. és a NIF Zrt., a nagyszabású fejlesztéstől a kerékpáros turizmus és a térség turisztikai vonzerejének további erősödését várják.