Egymilliárdból épült élményfürdő a Rudasban

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 25. 22:26

Önerőből, pályázati támogatás és hitel felhasználása nélkül, egymilliárd forintos ráfordítással élményfürdővel, török-magyar fúziós konyhát vivő étteremmel és a tetőkertben dunai panorámás jacuzzival bővült a Rudas fürdő.

Budapest egyik városképi, műemléki és turisztikai szempontból kiemelt területén évtizedek óta rontotta az összképet a Rudas fürdő romos, rendkívül rossz állapotban lévő épülettömbje.

 

2012-ben KMOP-támogatás igénybevételével az üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a fürdő homlokzatát és tetőszerkezetét felújította, azonban a déli épületrész, a volt palackozó továbbra is elkeserítő állapotban maradt. Ez az épület a 2012-es felújításkor még nem volt a vállalat kezelésében, ám a BGYH Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között 2013 januárjában aláírt vagyonkezelési szerződés végül lehetővé tette a rekonstrukcióját, ami tavaly októberben indult el.

A fejlesztés elsődleges célja a palackozóüzem fürdőhöz való csatolása, épületének felújítása és a fürdő profiljához illő funkciókkal való ellátása volt, ehhez azonban szükségessé vált a fürdőn belüli közlekedés és a vendégek öltözőtereinek átszervezése is. A 2012-ben teljes körűen felújított előcsarnokban egy hídszerű közlekedőfolyosót építettek, amely összeköti az előcsarnok két oldalán lévő épületek emeleti szintjét.

A BGYH életében 25 évvel ezelőtt, a Paskál strand építésekor volt utoljára bővítés – mondta el a tegnapi hivatalos átadást követő, a MUISZ tagjainak szervezett szakmai bejáráson Szőke László vezérigazgató. A Rudas déli épületszárnyában most megvalósult élményfürdő-fejlesztés során 3500 négyzetmétert építettek be. A földszinten négy különböző vízhőmérsékletű medence épült, közülük egy 42 C-fokos gyógyvízzel van feltöltve. A középső szinten a fürdőből és az utcáról is megközelíthető étterem nyílt, amelynek gasztronómiai koncepcióját a török és a magyar konyhából merítette Kovács Lázár séf. Az élményfürdő fő attrakciója a tetőkertben létesült panorámás napozóterasz és víz alatti fényjátékkal felszerelt jakuzzi, amelynek medencéjéből a Parlamenttől a közgazdasági egyetemig látni.

 

A fejlesztést a november végére-december elejére elkészülő új, 500 négyzetméteres szaunavilág teszi majd teljessé.

Az új élményfürdő a hét minden napján koedukált lesz (a törökfürdő-részleggel ellentétben, ahol nem változik az eddigi rend), és területére kiterjesztik a péntek-szombat éjszakai fürdőzést. Mivel teljes egészében szeparálható a Rudas többi egységétől, így céges rendezvényekre önállóan is kibérelhető az étteremmel együtt.

A nagyközönség előtt szeptember 26-án megnyíló élményfürdő reggel 6-tól este 8-ig tart nyitva, az étterem éjjel 11 óráig. A belépőjegy hétköznapokon 2900, hétvégén 3200 forintba kerül.