Egymilliárdból fejlesztik a csongrádi fürdőt

Forrás: turizmus.com

 2015. március 11. 14:56

Komplex egészségturisztikai kínálattal várja ősztől Csongrádon a vendégeket a Városi Gyógy- és Strandfürdő, amely teljesen megújul a most zajló egymilliárd forintos fejlesztés nyomán.

A 32 évvel ezelőtti átadása óta nagyobb beruházás nem történt a Városi Gyógy- és Strandfürdő területén, az idővel korszerűtlenné vált létesítmény viszont a mostani fejlesztés nyomán teljesen megújul. A Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. 500 millió forint európai uniós támogatást nyert a fürdő egymilliárd forint összköltségű fejlesztéséhez, a munkálatok nagy lendülettel folynak a Srabag kivitelezésében. A beruházás egyaránt tartalmaz gyógyturisztikai, sport-, wellness- és élményfunkciókat, ezáltal jelentősen növekedhet Csongrád megye egyik legzöldebb kisvárosának turisztikai vonzereje, s egyúttal új lehetőségek nyílnak meg a gyógyulni, felüdülni vágyó helyi lakosság előtt.

A projekt során átalakul a bejárat és teljesen felújított központi épület várja a vendégeket. Az épületben felújítják a termálmedencét, a wellness- és a gyógyászati részleget. Megoldódik a tanmedence lefedése, bővül az öltözők kapacitása, valamint egy 40 férőhelyes önkiszolgáló éttermet is kialakítanak. Felújítják az 50 méteres úszómedencét, és megépül egy 420 négyzetméteres külső termálmedence élményelemekkel, továbbá egy szabadtéri vízi csúszda. Megszépül a meglévő gyermekpancsoló, a szabadtéri színpad és a fürdő parkja is. A látogatók kényelmét szolgálja a 100 db új kerékpártároló is. A fedett részleg fűtéséről megújuló energia felhasználásával –az elfolyó termálvíz hővisszanyerésével – gondoskodnak majd.

A korszerűsített fürdő várhatóan szeptember-október folyamán nyithat meg – tudtuk meg Kanalasné Donka Erikától, a városi közműcég ágazatvezetőjétől az Utazás kiállításon.

Érdekesség, hogy a csongrádi fürdő vize már több mint 40 évvel ezelőtt gyógyvíz minősítést kapott, időközben azonban elveszítette ezt a címet. Ezért az önkormányzat felújíttatta a termálkutat, hogy nagyobb hozammal, magasabb hőfokú vizet adjon. Most 2031 méter mélyről 82 C-fokos víz tör fel. A megismételt vizsgálatok igazolták a víz jótékony hatását a kopásos ízületi betegségeknél, s ennek alapján 2014-től az Országos Tisztifőorvosi Hivatal újból engedélyezte a gyógyvíz elnevezés használatát.