Egymillió méhnek adnak otthont az Accor/Orbis Magyarország szállodái

Forrás: turizmus.com

 2019. június 19. 17:03

Szállodánként egy-egy saját méhkaptárt is fenntartanak az Accor/Orbis szállodái egy budapesti méhészetben. A 19 Accor/Orbis magyarországi szálloda 19 kaptárban összesen közel egymillió méhnek ad otthont.

A kaptáronként évente megtermelt körülbelül 20 kg mézet a szállodák vendégei a reggeli büféasztalon találhatják meg,

míg a szállodák VIP vendégeit különleges alkalmakkor egy-egy kis üveg saját termelésű mézzel ajándékozzák meg.

Az Accor Planet 21 fenntarthatósági és környezetvédelmi programja kiemelten fontosnak tartja a méhek védelmét. Hasonlóan fontosnak ítéli a fenntartható, egészséges és helyi élelmiszerek használatát a szállodái konyháiban – hozzájárulva a méhpopuláció "házon belüli" növeléséhez, mindkét feladatnak egy időben tud eleget tenni – írja közleményében a szállodavállalat.

Az Accor Planet 21 fenntarthatósági és környezetvédelmi programja kiemelten fontosnak tartja a méhek védelmét

Fotó: Accor/Orbis

A méhek nem csupán az Accor/Orbis miatt fontosak – a méhek porozzák be a világ 90%-át tápláló 100 növényféléből 70-et, ezért munkájuk létfontosságú az emberiség számára. A mézelő méhek óriási mértékben pusztulnak a növényvédő szerek túlzott használata és bizonyos vérszívó paraziták megjelenése miatt, amelyek csak a méhcsaládokban szaporodnak. Az állomány csökkenéséhez a globális felmelegedéssel járó szélsőséges időjárás is hozzájárul.

A méhek eltűnésével drasztikus károk keletkeznének az élelmiszerláncban, illetve a Föld vízkészletében. Egy méh mindössze 1/12 teáskanálnyi mézet termel, ezért minél több méh dolgozik, annál több méz jut nem csupán nekik, hanem az embereknek is. A méz az egyetlen étel, mely az élet fenntartásához szükséges 24 ásványi anyagból 22-t tartalmaz.

Kilenc Accor/Orbis magyarországi szálloda 19 kaptárban összesen közel egymillió méhnek ad otthont

Fotó: Accor/Orbis

Június 14-én az Accor/Orbis szállodák vezetői látogatást tettek a közösségi méhészetben. A méhészet üzemeltetéséhez partnernek az Accor/Orbis Tornyossy Csaba méhészt választotta, aki korábban már más közösségi méhprojektekben is nevet szerzett magának.

A kaptárak Budapesten, nem messze az ibis Citywest szállodától, gyönyörű, nyugodt zöldterületen találhatóak. A városban termelt méz kitűnő minőségű és a méhek a kaptárakban könnyebben elviselik a téli hideget.

Az Accor/Orbis szállodák vezetői látogatást tettek a közösségi méhészetben

Fotó: Accor/Orbis

Az Accor/Orbis számára nem ez az első alkalom, hogy a fenntartható fejlődés jegyében közösségi kertészetet működtetett. Korábban 11 szállodában alakított ki saját városi kiskertet, ahol az ott nevelt fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök eddig is kiváló mézlegelőnek bizonyultak.