Egyre népszerűbb a munkaerő-kölcsönzés

Forrás: MTI

 2014. augusztus 11. 14:05

Tavaly csaknem 121 ezer munkavállaló dolgozott munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül, 18,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a munkaerő-kölcsönző Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. hétfőn az MTI-vel.

A közlemény idézi Fehér Tamást, a vállalat ügyvezetőjét, aki elmondta: a tavaly kölcsönzött alkalmazottak 24,4 százalékát a foglalkoztatók időközben saját állományba vették. Minden negyedik bérelt munkavállaló 25 év alatti, ám a kölcsönzöttek közel 13 százaléka az 50 év feletti korosztályból került ki. A kölcsönzöttek átlagos bruttó jövedelme 145 ezer forint volt, ami 43 százalékkal haladja meg a minimálbért.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal statisztikái szerint a munkaerő-kölcsönzés továbbra is a fizikai munkakörökben jellemző foglalkoztatási forma: a kölcsönzöttek 84,6 százaléka főként betanított és szakmunkát végez, elsősorban a feldolgozóiparban - tájékoztat a cég.
A Trenkwalder ügyfélköre az idei első félévben átlagosan 15 százalékkal több munkaerőt kölcsönzött, a cég várakozása szerint legalább ekkora növekedés várható a második félévben is, így a kölcsönzött munkavállalók száma megközelítheti a 140 ezret.

Magyarországon mintegy ezer munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget tartanak nyilván, ám a piac erősen koncentrált: a teljes piac tavalyi nettó árbevételének (159 milliárd forint) több mint 25 százalékán a legnagyobb három szereplő (Trenkwalder, Prohumán, Addeco) osztozott.