Egyre népszerűbb Szarvas és környéke

 2014. április 01. 16:06

Számos új programmal és a régió turizmusát fellendítő tervekkel készült fel a 2014-es turisztikai szezonra a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület (TDM), mely az elmúlt évet is jelentős eredményekkel zárta.

A Körös-menti TDM 2014-ben közel tucatnyi országos és regionális turisztikai seregszemlén népszerűsíti a régió értékeit. Emellett a régió turizmusának élénkítésén dolgozó szervezet több nemzetközi workshopon is részt vesz. A németországi, ausztriai és hollandiai megjelenések célzott PR- és marketingkampányokkal egészülnek ki Magyarországon és a határon túl is. A régió látnivalóit népszerűsítő stand kiemelkedő látogatottságot ért el az év legnagyobb ágazati expóján, a Budapesten februárban megrendezett Utazás 2014 kiállításon. A rendezvényen napi több száz látogató tekintette meg a Körösök szívének látványosságait, ízeit, programjait felvonultató Körös-menti TDM, valamint a szarvasi Mini Magyarország makettpark és a Szarvasi Arborétum standját.

 

A Körös-menti TDM idén három regionális rendezvényt is kiemelten támogat: a Körösök szívének egyik legnevesebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező eseménye, a Szarvasi Szilvanapok mellett a turisztikai egyesület a Vitaminnapokat és a júniusban a Holt-Körösön megrendezendő kajak-kenu verseny népszerűsítési és szervezési feladatait segíti.

 

Kedvezménykártya

A régió turizmusáért felelős szervezet 2014-ben kiemelt figyelmet fordít a Körös-menti Kedvezménykártya és a kedvezményprogramhoz csatlakozó helyi szolgáltatók népszerűsítésére. A Kedvezménykártyával a térségbe látogató turisták különféle kedvezményeket vehetnek igénybe a helyi szolgáltatóknál.

A Körös-menti Kedvezménykártya többet kínál a klasszikus kedvezménykártyáknál: egyfajta iránytűként is működik, és olyan helyekre kalauzolja a régióba érkezőket, amelyeket jobbára csak a helyiek ismernek és használnak, így a vendégek akár olyan éttermekbe is ellátogathatnak, olyan ételeket is megkóstolhatnak, amelyek a turisták elől gyakran rejtve maradnak. A kártyával a turisták „Körös-menti VIP vendéggé" válnak. A kártya birtokosait helyiek kalauzolják végig a városon, amelynek részeként például a Szarvasra érkezők nyaralásukat, kirándulásukat egy vezetett, elektromos kisbuszos városnéző túrával kezdhetik. Ennek során a város számos látnivalója mellett megismerhetik a „rejtett kincseket" is, és autentikus kalauzolás mellett összefoglalást kapnak arról is, hogy hol és mire használhatják kártyájukat.

 

Pocket Guide túra

A regionális turisztikai szervezet az online és mobil felületeken is erősít. Az egyik leghasznosabb és legérdekesebb újítás, hogy az ingyenesen letölthető Pocket Guide mobilalkalmazásban a nagy világvárosok mellett a Körös-menti TDM munkájának köszönhetően már Szarvas nevezetességei, látnivalói is felkerültek. Az alkalmazás hanggal, térképpel, képekkel, azaz virtuális idegenvezetőként kalauzolja végig a turistákat a városon.

Az alkalmazásban szereplő nevezetességeknél, látnivalóknál a Körös-menti TDM QR kóddal ellátott táblákat helyezett ki, amelyek a virtuális idegenvezetőhöz navigálják az okostelefonnal rendelkező turistákat.

 

Kölcsönözhető bringaflotta

A turisztikai egyesület emellett számos jelentős eredményt ért el 2013-ban: Szarvason, Békésszentandráson és Kondoroson is látványos turisztikai beruházások, fejlesztések valósultak meg az elmúlt esztendőben. A szervezet tavaly májusban 14 személyes elektromos kisbuszt vásárolt, amely a turisták és a szarvasiak számára is igénybe vehető.

 

Pozitív statisztikák

A szarvasi turizmus 2014 elején egy különleges és országos szinten is ritka kedvezménnyel bővült: a város önkormányzata a Körös-menti TDM szakmai véleményezését is figyelembe véve módosította az idegenforgalmi adóról (ifa) szóló helyhatósági rendeletet, így januártól a városban megszálló 70 év felettiek mentesülnek az ifa megfizetése alól.

A Körös-menti régió turizmusának élénkítéséért dolgozó szakmai szervezet kezdeményezésére a magánszállások esetében az év elejétől a korábbi 400 forintos idegenforgalmi adót a rendelet 250 forintra csökkentette. A Békés megyei város kivételes kezdeményezését többek között az is indokolta, hogy az idegenforgalomból származó adóbevételek évek óta folyamatosan emelkednek. A Körös-menti TDM mint a turizmus élénkítéséért dolgozó szervezet megalakulása óta a vendégéjszakák száma meredeken ível felfelé: míg 2012-ben a vendégéjszakák száma 35 229 volt, addig 2013. október 31-ig 43 198.

 

Info: www.korostourist.hu, www.facebook.com/korosmenti.egyesulet