Egyre több román, cseh és szlovák turista jön Magyarországra

Forrás: turizmus.com

 2016. október 16. 13:33

A külföldi vendégszám növekedésében a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket az év első nyolc hónapjában, és az összesített forgalomnövekedésben is felülmúlták azokat – jelenti az MSZÉSZ augusztusi Trendriportja.

Augusztusban is kedvezően alakult a hazai szállodák teljesítménye. Országos szinten szállodáink összes bruttó forgalma 7,3%-kal, bruttó szoba árbevétele 9,5%-kal múlta felül a múlt évit január – augusztus között. A belföldi vendégéjszakák 7,8%-kal, a külföldiek 3,5%-kal nőttek – olvasható a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége legfrissebb Trendriportjában.

A hazai keresletnek a külföldi több mint duplájával történő növekedésében a keresetek emelkedése, az erősödő vásárlási kedv, az alacsony üzemanyagárak mellett szerepe volt a SZÉP-kártya 4,6%-kal bővülő szállodai felhasználásának.

A külföldi vendégszám növekedésében idén a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket. A fővároson kívüli hotelekben a külföldi vendégéjszakák száma 9,6%-kal, Budapesten csak 0,4%-kal nőtt. A fővárosi szállodákban a külföldi keresletben tapasztalt minimális növekedést ellensúlyozta az átlag szobaárak országos átlagot meghaladó növekedése.

Az Európai Unióból 3,4%-kal, az európai országokból 2,8%-kal, Ázsiából 12,9%-kal nőtt a kereslet. Utóbbiban nagy szerepe volt annak, hogy Kínából 37,4%, Izraelből 21,1%, Dél-Koreából 19,9% volt a növekedés.

A legnagyobb beutazó piacainkról különösen erős kereslet mutatkozott Romániából (+15,9%), Csehországból (+17,9%), Szlovákiából +21,9%. Budapesten a tíz legnagyobb beutazó piacunk közül hatnál – Németország, USA, Olaszország, Franciaország, Oroszország, Svédország – visszaesés történt az első nyolc hónapban, ennek is tulajdonítható, hogy Kína bekerült a legnagyobb tíz közé a 9. helyen.

A vidéki hotelek forgalmának növekedése felülmúlta a fővárosiakét. A fővároson kívüli szállodák összes bruttó forgalma 9%-kal, szobaárbevétele 11,7%-kal nőtt, miközben a fővárosban az összes forgalom 5,5%kal, a szobaárbevétel 7,4%-kal lett nagyobb a múlt évhez képest. Vidéki szállodáinkban a belföldi vendégéjszakák száma 7,5%-kal, a külföldi 9,6%-kal emelkedett. Utóbbi a szlovák, cseh, román, ukrán beutazás átlagot messze meghaladó erősödésének tulajdonítható. A balatoni régióban levő szállodák összes forgalma 8,2%-kal, szobaárbevétele 12%-kal múlta felül a bázist.

A szállodai kategóriák között országos szinten és Budapesten is a háromcsillagos hotelek teljesítettek legjobban, ezeknél a RevPAR mutató növekedése 10,9%, illetve 11,2% volt.

Az év első nyolc hónapjában országos szinten összesen 13 hotel nyílt meg 855 szobával. Ebből 2 Budapesten 125 szobával, 11 vidéken 730 szobával.

Az augusztusi Trendriport teljes terjedelmében letölthető innen.