Egységesen támogatják a szakmai szervezetek az NTAK-ot

Forrás: turizmus.com

 2019. december 11. 17:15

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Budapesten a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szálláshely-szolgáltatókat összefogó hat legnagyobb szakmai szervezet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról.

Az egyik legfontosabb gazdasági húzóágazatban nem elegendő, ha csak a múltat látjuk — a jelent és a jövőt is látnunk kell.

Ezzel a gondolattal nyitotta meg Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója azt a rendezvényt, amelyen stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással az MTÜ, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a Magánszállásadók Országos Szövetsége, a Magyar Apartmankiadók Egyesülete, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége Közhasznú Szervezet, a Magyar Kempingszövetség, valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Nem elegendő, ha csak a múltat látjuk — a jelent és a jövőt is látnunk kell - fogalmazott Guller Zoltán (középen)

Fotó: MTÜ

A stratégiai megállapodás aláírásával az MTÜ és a szakmai szervezetek célja a napi digitális statisztikai adatszolgáltatásra való áttérés támogatása, hiszen ez a turisztikai ágazat valamennyi szereplőjének érdeke.

További célként fogalmazták meg, hogy minden magyarországi szálláshely az NTAK  adatszolgáltatás révén közreműködjön a turisztikai szektor fehérítésében, a tisztességesen adózók védelme érdekében - fogalmaz közleményében az MTÜ.

Mint ismeretes, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ 2019 júniusában kezdte meg működését azzal a céllal, hogy év végéig az összes hazai szálloda, panzió, kemping, üdülőháztelep, közösségi, egyéb és magánszálláshely online szálláshely-kezelő szoftver segítségével, digitális kapcsolat útján, naponta statisztikai adatokat szolgáltasson. Az NTAK-on keresztül a NAV, a helyi önkormányzatok és a későbbiek folyamán a KSH is hozzáfér a számukra releváns, anonim adatokhoz.

Ugyanakkor a teljes hazai szálláshely-szolgáltatási szektor rendszeres adatszolgáltatásával az egyes desztinációk, városok vagy a későbbiek folyamán akár egyes attrakciók is hozzájuthatnak

a marketingaktivitásaik tervezéséhez szükséges, naprakész statisztikai adatokból készített elemzésekhez, felmérésekhez.

A szállodák és a panziók már csatlakoztak, mint elhangzott, az MSZÉSZ tagszállodák csatlakozása már 100%-os, ezzel az MSZÉSZ teljesítette az áfacsökkentésért cserébe tett vállalását.

Jelenleg a kempingek, üdülőháztelepek, közösségi, egyéb és magánszálláshelyek regisztrációja folyik 2019. december 31-ig. 2020. január 1-jétől így már teljessé válik a regisztrációra törvény által kötelezett szálláshely-típusok köre az új rendszerben, és a teljes hazai szálláshely-szolgáltatási szektorban megvalósul a digitális adatszolgáltatás.

A képen balról jobbra a szálláshely-szolgáltatókat összefogó szakmai szervezetek képviselői: Mörk László (Magánszállásadók Országos Szövetsége, elnök), Frankó Pál (FATOSZ-elnök), Schumiczky Balázs (Magyar Apartmankiadók Egyesülete elnök), Guller Zoltán MTÜ vezérigazgató, Flesch Tamás (MSZÉSZ-elnök), Kisgyörgy Borbála (Magyar Kempingszövetség, elnök) és Molnár Kristóf (Magyar Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége, elnök)

Fotó: MTÜ

Az NTAK-ba adatot szolgáltatni képes, szálláshelykezelő-szoftverek meglétét, akár csak az adatszolgáltatást, a területileg illetékes jegyző ellenőrzi. Az MTÜ a maximum 8 szobával (16 férőhellyel) rendelkező szálláshelyek számára ingyenesen használható, netalapú szálláshelykezelő-szoftvert biztosít, ezzel is megkönnyítve a legkisebb szálláshelyek digitális adatszolgáltatását.

Az NTAK regisztrációról az info.ntak.hu, míg az ingyenes szoftverről, vagyis az Az Én Vendégszobám alkalmazásról az info.azenvendegszobam.hu honlapon olvasható bővebb információ.