Együttműködő iskolák, vendéglátó mesterek Heves megyében

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. december 06. 10:58

A következő időszakban is fontos feladat, hogy a fiatal vendéglátó szakemberek a munkaerőpiacon maradjanak. Ebben komoly felelősségük van az iskoláknak és a képzőhelyeknek is.

Ez volt az alapgondolata a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara keretében működő Vendéglátó Mesterek Klubjának december 5-én tartott idei évzáró találkozóján, Gyöngyösön. A mátraljai város reprezentatív vendéglátóhelyén, a Kékes Étteremben a megyében működő szakmai iskolák, a partner képzőhelyek és a vállalkozások képviselői vettek részt.

Nagy Zoltán, királyi főszakács, a klub vezetője köszöntőjében elmondta, hogy szakmai kezdeményezésre 2018 nyarán alakították meg a közösségi szervezetüket, amelynek jelenleg több mint kétszáz tagja van. Ők a szakács, a pincér, a cukrász, a vendéglátás-szervező szakmát reprezentálják. Fontos törekvésük, hogy a jövőben az iskolák és a szakképzőhelyek közötti együttműködést erősítsék. Ugyanakkor arra kérték az iskolák és a Heves megyében levő szakmai gyakorlati műhelyek vezetőit, hogy a törvényi keretek betartása mellett egységesítsék a szakvizsgák tételeit.

Az évzáró fórum helyszíne a reprezentatív Kékes Étterem volt

 

A klub tagjai arra is törekszenek, hogy a vendéglátásban tapasztalható munkaerőgondokat a következő időszakban a sajátos eszközeikkel igyekezzenek mérsékelni. Ezért ösztönzik az iskolákat és a szakképzőhelyeket, hogy folyamatosan egyeztessék az érdekeiket, és legyenek egymással információs kapcsolatban. Mindezek mellett a továbbképzésekre is nagy gondot fordítanak. Az évzáró konferenciájukra azért választották a belvárosi Fő téren található Kékes Éttermet, mert jelentős szerepet tölt Gyöngyös turizmusában, vendéglátásában.

A résztvevők ezután előadókat hallgattak meg, többek között arról beszéltek, hogy a vendéglátó iskolákban a diákokat tartják a legfontosabbnak, mert ők jelentik a jövőt. Ezért a képzésükben nemcsak az oktatóknak, hanem a mestereknek is fontos szerep jut, és ezért karolják fel őket.  Nagyon lényeges, hogyan motiválják a fiatalokat a szakmákra annak érdekében, hogy találjanak bennük örömet és sikereket érjenek el.  Ezért a jövőben az iskolákban és a képzőhelyeken nemcsak az ismeretek átadása lesz fontos feladat, hanem a szakmák iránti tiszteletre, a kitartó munkára nevelés is még inkább előtérbe kerül. Tovább nő az igény az érzelmi intelligenciával rendelkező vendéglátósok iránt. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy még nagyobb figyelemmel kísérjék a tanulókat és a jövőjük érdekében ösztönözzék őket.

Az előadásokat követően három szekcióban folytatódott a munka, ahol a szakács, a pincér, a cukrász, a vendéglátás szervező szakmára vonatkozó egységes szintvizsga és záróvizsga gyakorlati tételsorairól beszélgettek és véleményt cseréltek a szakemberek.

A különböző ételekre érzékenyeknek is ajánlottak termékeket

Fotók: Mentusz Károly

Zárásként pedig – a karácsonyra hangolódás jegyében – termékbemutatót és kóstolót is tartottak. Ezen az ünnepi alkalomnak megfelelően a halételek, továbbá a pezsgők kerültek terítékre. De az is elhangzott, hogy nem mindegy miből kóstol a vendég. Ezért a tej-, a liszt- és cukorérzékenyeknek is kínáltak termékeket. A cukrászoknak pedig alapanyagokat ajánlottak.