EKR a gyakorlatban – így tudja eladni energiamegtakarítását

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. december 05. 13:46

Nem érdemes újabb pályázati forrásokra várni, az energetikai beruházások költségeinek egy része az EKR-kötelezettség és a tao keretein belül visszaigényelhető, az energiaigényüket csökkentő vállalatok tehát pénzt vagy adóvisszatartást kaphatnak hitelesített megtakarításaikért.

Cikkünkben Simon István EKR-szakértő elmagyarázza a lehetőségeket, és arra is rávilágít, a beruházás és a megtakarítás összegét figyelembe véve melyik támogatási formát érdemes igénybe venni.

Az Európai Unió 16 országában működő Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR) a nagyságrendileg 850 hazai EKR-kötelezett számára meghatározott mértékű megtakarítást ír elő a 2021 és 2030 közötti időszakban, az általuk eladott energia mennyiségének függvényében. A megjelölt energiakereskedők több módon teljesíthetik a rájuk rótt kötelezettséget: saját telephelyeiken energiahatékonyságot célzó beruházásokat, intézkedéseket eszközölhetnek, hozzájárulást (50 ezer forint/GJ) vagy büntetést (70 ezer forint/GJ) fizethetnek a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal számára, illetve megalkudott árban energiamegtakarítást vásárolhatnak olyan piaci szereplőktől, amelyek energiatakarékossági intézkedéseket vagy beruházásokat hajtottak végre – tartott gyorstalpalót az EKR-rendszer lényegéről Simon István.

 

Win-win szituáció

A szállodák, fürdők és más turisztikai vállalkozások a fent felsorolt lehetőségek közül az utolsó ponton keresztül, eladóként léphetnek be a rendszerbe. Az EKR-kötelezettek és a piaci szereplők közé ékelődött auditorszervezetek hitelesítik az adott energiahatékonyságot célzó beruházást, a szabályok alapján kiszámolják és lejelentik az energiahivatalnak a hitelesített energiamegtakarítás mértékét, amit a vállalatok korlátozott forgalmú vagyoni jogként eladhatnak az energiakereskedőnek.

A szállodák, fürdők és más turisztikai vállalkozások eladóként léphetnek be a rendszerbe

Fotó: 123rf.com

Ebben a folyamatban mindenki jól jár, hiszen az EKR-kötelezett kereskedők a megvásárolt megtakarítással teljesíteni tudják az energiafelhasználás visszaszorítására vonatkozó kötelezettségeiket, a piaci szereplők pedig csökkentik beruházási költségeiket, ezáltal javítják a megtérülést, miközben az energiafogyasztás redukálása révén eredményességi mutatóik is javulnak.

Az EnergyHub Kft. egy kézben összefogja az auditálás, az adminisztrálás, a szerződéskötés és a vásárlás folyamatát, ezzel jelentős terhet vesz le a vállalatokról, és kimutathatóan felgyorsítja a folyamatot.

Hogy az energetikai beruházások költségeinek mekkora részét lehet az EKR keretein belül megfinanszírozni, az több tényező függvénye – emelte ki a szakember. Turisztikai vállalkozások esetén a világításkorszerűsítés, fűtés- és hűtéstechnológia fejlesztés, nyílászárócsere, szigetelés, szivattyúcsere költségeinek 15-50 százalékával érdemes számolni. A napelemek telepítése – mivel magát az energiafogyasztást nem csökkenti – nem esik bele ebbe a körbe.

„Kisebb tételekkel nem érdemes foglalkozni, de három-négy millió forintos beruházás esetén már érdemes konzultációt kérni, és számba venni a lehetőséget” – hangsúlyozta Simon István, aki arra is rámutatott, hogy a világításkorszerűsítés például a kedvezményekkel együtt akár három-hat hónap alatt megtérülhet, miközben általában ennyi gondolkodási időt kérnek a vacilláló ügyfelek. Szintén igénybe lehet venni a visszatérítést abban az esetben, ha a korszerűsítést állami támogatásból vagy pályázati forrásból finanszírozták. „A legjobban azok a vállalatok járnak, amelyek a befolyt összeget újabb és újabb beruházásokba forgatják” – tette hozzá.

 

EKR, tao vagy mindkettő

2017 óta ugyanilyen típusú beruházásokra társaságiadó- (tao-)kedvezményt is igénybe lehet venni – tudtuk meg a szakértőtől. Míg az EKR esetében minél nagyobb az energiamegtakarítás mértéke, annál nagyobb lehet az ezért kapott összeg, a tao esetén a beruházás összértéke a döntő. A kedvezményt adóvisszatartás formájában lehet élvezni, igénybevételére 1+5 év áll rendelkezésre, a beruházás átadását követő két éven belül. A kedvezményre fordítható keret a társasági adó maximum 70 százaléka lehet.

A tao- és az EKR-támogatás akár egyszerre is igénybe vehető. Hogy az EKR-elszámolási rendszert, a taót, vagy mindkettőt egyszerre érdemes igénybe venni egy adott vállalkozásnak, azt energetikai szakértők tudják eldönteni.

(Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2023. novemberi számában jelent meg. Ha előfizetne a lapra, ezen a linken megteheti!)