Ékszerdoboz készül a Vigyázó Ferenc utcában - KÉPGALÉRIÁVAL

Forrás: turizmus.com

 2015. január 27. 21:04

Április elejére már fogad foglalásokat a Mazen Al Ramahi új szállodája, a 85 szobás Prestige Hotel Budapest, amelynek különleges hangulatán túl legnagyobb fegyverténye az lesz, hogy földszintjén nyílik meg a Costes Downtown, a Michelin-csillagos Costes „kistestvére".

A beruházók most először mutatták meg, mit rejtenek a koraeklektikus falak.

 

Stílusosan forró teával fogadták a sajtó meghívott képviselőit a rendhagyó házbejáráson, amelyen sisakban pillanthattunk be a Prestige Hotel Budapest építésének kulisszatitkaiba. Az épületnek szinte minden négyzetméterén dolgoznak, hiszen bő két hónap múlva mindennek a helyén kell lennie. A csapat kiválasztása is javában zajlik, a szállodaigazgató személyét napokon belül bejelentik. Sok területet viszont valószínűleg a Continental Budapesttel közösen, központosítva irányítanak, például a marketingben, értékesítésben stb.

 

Letisztult, kényelmes, elegáns

A szálloda építészétől és belsőépítészeitől megtudtuk: a koncepció az volt, hogy egy egyszerre különleges és elegáns,, ugyanakkor barátságos, kényelmes, otthonos szálloda szülessen. Ezt szolgálja az üvegtetővel lefedett nagy átriumos lobby is, ahol a padló aranyszemcsés fekete gránitján visszaverődik majd a napfény és a 75 karos, egészen a 2. emeletig lelógó hatalmas és látványos Swarovski csillár fénye.

A földszinten található a 60 négyzetméteres konferenciaterem, valamint a hotel és az utca felől is bejárattal rendelkező Costes Downtown, a felsőbb szinteken egészen a 6. emeletig a szobák kaptak helyet. A ház kifordított bérházként kap új funkciót, amelyben a függőfolyosók – szobánként elválasztva – erkélyként funkcionálnak, a szobák bejárata hátulról lesz.

A szobák  típusuktól függően eltérő méretűek, a kisebbek 20-22,  a lakosztályok 40-50 négyzetméteresek. Berendezésüket tekintve kicsit a vintage stílust idézik, koptatott tapétákkal és ezekhez passzoló berendezésekkel, mozaikos fürdővel. A padló mindenütt parkettás.

KÉPGALÉTIA ITT

Épületgépészetileg a egyedülálló Budapesten, hogy levegő-víz hőszivattyús rendszerrel látták el, ami jelentős, mintegy 30 százalékos megtakarítást eredményes, miközben beépítése a normál megoldásokhoz képest csak körülbelül 15 százalékkal került többe. lényege, hogy természetes módon használja fel a bent keletkezett és a kinti hőt, illetve hideget, például a nyári meleget kintről, vagy a konyha hőjét bentről. A megoldás nemcsak energiatakarékos, de kifejezetten környezetbarát is, nincs is gáz, se kémény az épületben.

 

Costes Downtown

Új koncepcióban vizsgázik a szállodában a Costes, az új 60 férőhelyes egységnek ugyanis nemcsak a Michelin-csillagot kereső kifinomult gasztrokalandorokat, hanem napközben bárként működve a pohár vizet vagy egy jó kávét kérő szállóvendéget, illetve a reggelizni, ebédelni érkezőket is, ami nem kis logisztikát és nem kevés embert igényel, a nyitócsapat 70 fős lesz!

Mint gerendai Károly tulajdonos elmondta, a Costes Downtownnal párhuzamosan nyitva marad a Costes is. Az új egységet azért nyitják, mert vendégkörüknek egyébként is nagy százaléka a belvárosi hotelekből érkezik, itt frekventáltabb helyen fogadhatják őket. Ráadásul itt a korábbi tapasztalatokból tanulva eleve az igényeknek megfelelő helyiséget tudtak kialakítani, és méretét tekintve is csaknem kétszer annyi vendéget tudnak fogadni. Viszont, mivel a Michelin csillag nem vihető tovább a névvel új helyre, hanem azt újra ki kell érdemelni, megvárják, míg az új étterem is elnyeri a maga csillagját, s csak aztán döntenek a „régi" Costes sorsáról.

Az éttermet belsőépítészetileg lazább, könnyedebb  bisztró hangulat jellemzi majd, borkínálattal, illetve élő növényekkel  beborított főfalakkal, sok tégla, kő és faburkolattal. Hátul. a tálalópult mellett kap helyet a séfasztal, mögötte a látványkonyha, a főzősziget.

A -2. szinten, ahol a borok nagy részét tárolják, borkóstolásra is alkalmas borospincét is kialakítanak.

 

Az épültet

A Hild József tervei alapján épült koraeklektikus háztömb lakóépületnek épült 1861-ben (a Lánchíd 1847-ben, a közeli Akadémia épülete 1865-ben lett kész), sokáig ebben a funkciójában használták. A Kádár-korszak alatt irodaházzá alakították, 2004-ben pedig a KÉSZ Kft.-hez került, amely a szomszédos épülettel együtt szerette volna felújítani, de csak a másik háztömb készült el. A belül függőfolyosós épületet két éve vették át mostani fejlesztői, s vittek új koncepciót a felújításba.