Eladja RIU-szállodáit a TUI

Forrás: turizmus.com

 2021. május 31. 15:03

A drámai mértékben eladósodott TUI eladja részesedését a spanyol RIU szállodacsoportban.

A TUI utazási konszern 670 millió euróért eladja 49 százalékos részesedését a Palma de Mallorca-i székhelyű Riu Hotels SA-ban, a vevő a cégcsoport egy másik cége, amelyik szintén a Riu családhoz tartozik. Többek között 19 meglévő és kettő, még épülő hotelről van szó.

Az ügylettel azonnal nettó 540 millió euró folyik be a konszernhez, ehhez jöhet további 130 millió euró, attól függően, hogy hoznak-e megfelelő nyereséget az eladott szállodák az elkövetkező két évben. A részesedés legutóbb 433 millió euró összeggel szerepelt a TUI könyveiben, így jelentős könyv szerinti nyereség várható – írja a tagesschau.de.

A TUI és a RIU közösen mintegy 100 hotelt és nyaralófalut üzemeltet, ezen az ügylet semmit nem fog változtatni a TUI szerint. A részesedés eladásával állítólag csak azt a 2019 decemberében elfogadott stratégiát követik, amely szerint a jövőben az üzemeltetésre koncentrálnak, és minél kevesebb pénzt tartanak ingatlanban lekötve. Szakértők szerint azonban az ügylet csak arra jó, hogy a TUI némi levegőhöz és kéthavi likvid pénzeszközhöz jusson, az alapproblémát, a drámai mértékű eladósodást nem oldja meg.

A Hotel RIU Palace Tenerife a tenerifei Costa Adején

Fotó: ©Sergi Reboredo/123rf.com

A tavaly szeptemberig tartó üzleti évben 900 millió euróról 6,4 milliárd euróra nőtt a vállalatcsoport adóssága. A konszernnek 400 saját szállodája van, ezenkívül több másik szállodacsoportban van részesedése, többek közt a spanyol Grupotel láncban és az egyiptomi Sun Oasis csoportban.