Eladták a 2008 óta üresen álló parádfürdői kastélyt

Forrás: turizmus.com

 2023. január 20. 13:03

Hosszú elhagyatottság után gazdája lett a parádfürdői kastélynak. Az ingatlan kikiáltási ára 176,5 millió forint volt, az új tulajdonosnak ennél valamivel olcsóbban sikerült hozzájutnia.

Parádfürdő egyik legszebb épülete hosszú évek óta aludta Csipkerózsika-álmát. A kastély a Tarna patak völgyében, a jobb parton emelkedő dombhát tetején épült. Kikiáltási ára 176,5 millió forint volt – írja a heol.hu.

Mudriczki József, Parád polgármestere közölte, hogy tudomása szerint 170 millió forintért kelt el az épület, de egyéb információ megosztására nem jogosult.

Annyit fűzött hozzá a hírhez, hogy a parádiak és ő maga örül annak, hogy hosszú hányattatás után végre felelős gazdája lesz az épületegyüttesnek.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egyelőre nem reagált azokra a kérdésekre, ki az új tulajdonos és milyen fejlesztést kíván megvalósítani a területen. Az MNV tavaly tavasszal közölte, árverésen értékesítené az állami tulajdonú parádfürdői Károlyi-kastélyt és a mellette lévő, közel két és fél hektáros zöldterületet.

A kastély alapjait Grassalkovich  Antal vetette meg, korábbi helyén egy urasági nyári lak épült 1770 körül, és 1798-ban házi kápolna is helyet kapott a területen. Átépítésére a kiegyezés után került sor, az építtető gróf Károlyi György Ybl Miklóst, a neves fővárosi építészt bízta meg a munkálatokkal. 1872-re épült meg a klasszicista stílusú vadászlak, melyet később alakítottak át kastéllyá.

A kastély új tulajdonosa szakmai befektető

Fotó:  Sokszínű Vidék

Az északi kétemeletes szárny romantikus stílusban épült, de ezt már Károlyi Gyula építtette 1889-ben.A kastély bővítése nyomán 44 szobássá vált, és vezetékes vízhálózattal is ellátták. Itt töltötte mézesheteit Károlyi Mihály és felesége, Andrássy Katinka.1918-1919 után az elkobzott uradalmi épületet szálloda céljára használták. Utána fosztották ki, hogy kik, nem tisztázott.

A kastélyt helyreállítása után, 1949-től 1988-ig a Szakszervezetek Országos Tanácsa gyermeküdülőjeként üzemeltették. Ezután a Heves Megyei Önkormányzat által fenntartott Idősek Otthona költözött a falai közé, s az épületet 1996-ban Heves Megye Önkormányzata vette meg a SZOT-vagyonból. Az Idősek Otthona új épületbe költözött 2008-ban, azóta a kastély üresen áll.

Az épületben 1978. október 26. óta emléktábla őrzi Károlyi Mihály emlékét, melynek leleplezésén még részt vett a gróf felesége.