Elegáns jótékonykodás

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. november 29. 11:38

A szegény emberek és hajléktalanok segítésének egy különös és elegáns bécsi módja a „falra tűzött” rendelés.

Az utóbbi időkben a bécsi kávézókban gyakran hallani ehhez hasonló különös rendelést: „Kérek három kapucsínót, kettőt nekünk, egyet a falra”. A szokatlan rendelés magyarázata, hogy a vendég kifizet egy plusz tételt (legyen az kávé, sütemény stb.), aminek blokkja a bejárati ajtó melletti parafa táblára kerül. Ha betér a kávézóba egy hajléktalan, nem kell mást tennie, csupán levenni a cédulát a parafa tábláról, és átadni a pincérnek, aki máris szervírozza neki a már korábban kifizetett kávét.

A kezdeményezést – vagyis, hogy a kávézó vendégei kvázi meghívják a rászorulókat egy-egy kávéra, üdítőre – a Segítsd a fedél- és munkanélkülieket alapítvány indította el, ami hamarosan nagyon népszerű lett az osztrák fővárosban. Az akcióban való részvétel természetesen nem kötelező, és szeszes italt, sört, bort például nem vállalnak a cégek „feliratozásra”.

„Kérek három kapucsínót, kettőt nekünk, egyet a falra”

Fotó: pixabay

Viszont sok kávézó vállalta a „szolgáltatást” karitatív okokból, és eddig még történt olyan, hogy valaki több „feliratot” vett volna le a falról.

A karitatív akció az ünnepek és a hideg téli napok közeledtével egyre aktuálisabb, s a benne részt vevő bécsi kávézók bejáratánál is jelzik, melyik helyen számíthat a rászoruló a „falra tűzött” figyelmességre.