Elektromos töltőállomást avattak a sárvári fürdőben

Forrás: turizmus.com

 2015. november 06. 10:51

2023-ra 52 000 hibrid és tisztán hálózatról tölthető autó gurulhat Magyarország útjain, ami az akkori a gépjárműpark 1,35-1.5 százaléka lehet - hangzott el azon a sárvári eseményen, ahol átadták az ország első olyan elektromos töltőállomását, amelyet gyógyfürdőben létesítettek.

Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy-, és Wellnessfürdő igazgatója szerint: Németországból, Ausztriából egyre több, a környezetbarát megoldások iránt elkötelezett turista érkezik a vasi fürdővárosba.  Sokan hibrid, néhányan, a közeli osztrák településekről pedig teljesen elektromos meghajtású autóval is átmerészkednek már Magyarországra.

Vancsura szerint: néhány éven belül már a vendégek 3-5 százaléka is érkezhet alternatív meghajtású járművel a városba. Mint mondta, a kutat ingyenesen használhatják az ide érkező turisták. Ezzel párhuzamosan kísérleti jelleggel, egy elektromos Nissan Leafet is hadrendbe állít az évente hétszázezer vendéget fogadó fürdő. Ezzel az autóval a a gyógyhely vendégeit ingyenesen szállítják arra a huszárkiállításra, amely a városban látható. Természetesen az autót település lakói is használhatják, a (95) 523 700 telefonszám felhívásával, rossz idő esetén házhoz mennek azokhoz az idősebb sárváriakhoz, akik az eső miatt nem tudnak eljutni a gyógykúrákra.

 

A töltőállomás átadóján részt vett Horváth Gergely, a Nissan keletet - közép-európai központjának szakembere is, aki lemondta: Szlovákia, Csehország, Lengyelország már komoly lépéseket tett az elektromos autózás felé. Ugyanakkor a régió más országait hazánk könnyen beelőzheti, ha azok a kormányzati tervek megvalósulnak, amelyek a "zöld rendszám"  bevezetésével kapcsolatosak.

Jó példák már vannak a magyarok előtt.  Ilyen például Ausztria, ahol 2017-re  250 járműből álló, elektromos taxiflottát szeretne létrehozni az osztrák főváros. A zöld autóknak Stockholmban és Londonban nem kell dugódíjat fizetniük. Más régiókban  adókedvezményekkel támogatják az e-autózást. Sok országban nincs út- és parkolási díj.  Észtországban gyors-töltő rendszereket helyeztek üzembe minden főútvonalon legalább 60 kilométerenként található már elektromos kút.