Élénk részvétel az MSZÉSZ balatoni régióülésén

Forrás: turizmus.com

 2016. március 30. 19:29

15 szálloda és 24 társult tag részvételével zajlott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Balatoni régiójának ülése március 30-án a gyenesdiási Wellness Hotel Katalin****superiorban.

Baldauf Csaba régióvezető üdvözlő szavai után Gál Lajos, Gyenesdiás nagyközség polgármestere köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva, hogy idén is gyerek- és családbarát elkötelezettséggel és szemlélettel várják a szezont. Meggyőződésük szerint a Balaton kitörési pontját a minőségi szolgáltatások jelentik, ezért a 4000 fős településen minőséget hordozó brandet igyekeznek kialakítani, az önkormányzat, a vállalkozások és a helyi civil szervezetek egymást segítve és erősítve dolgoznak a turizmusért.

 

A házigazda, Galló Tamásné köszöntője után a régió szállodái osztották meg egymással tapasztalataikat az év első három hónapjának eredményeiről, az előfoglalások alakulásáról. A szakemberek egyhangú véleménye szerint nagyon jól indult az év, az első hónapok forgalma szinte minden egységben 10-15 százalékkal meghaladta a tavalyit, a tavaszi hónapokra és a főszezonra vonatkozó előrejelzések is nagyon jók.

„Vendég van, csak az kell, aki kiszolgálja" fogalmazták meg legégetőbb problémájukat a felszólalók, utalva a mindannyijukat sújtó - mennyiségi és minőségi - munkaerő problémára. Ennek megszüntetésére az egyetlen megoldás kínálkozik: az ÁFA csökkentése révén a szállodai jövedelmezőség növelése. A fejlesztéseket az ágazat jórészt csak uniós pályázatokból tudja megvalósítani, támogatást a közeljövőben viszont csak a nyárra várt GINOP-tól lehet remélni, melynek keretében kizárólag energetikai beruházásokra lehet majd pályázni. A jelen lévők megfogalmazták aggályaikat a SZÉP-kártya jelenlegi formájának eltörlésével kapcsolatban is.

Baldauf Csaba régióvezető arra bíztatta a jelen lévőket, hogy a kereslet érezhető növekedését a bátrabb árazásban is használják ki.

A jelen lévők a tagok tervezett beruházásairól is tájékoztatást kaptak. Az alsópáhokiKolping Hotelben végéhez ért a központi épület és a konyha mintegy 650 millió forintos megújítása, az avatóünnepséget április elsején tartják.

Heteken belül befejeződik a Danubius két háza, a Hotel Annabella***superior és a Hotel Marina***  felújítása. A 2012-ben elindult folyamat folytatásaként az idén is 300 millió forintot fordítottak modernizációra, további 120 szobát klimatizáltak, több mint 40 szobát teljesen felújítottak, az éjszakai bár mellett a rendezvényterek is megszépültek.

A négycsillagos Hotel Palace Hévíznek is a beruházásokról szólt az első negyedéve, eredményeként megújult étterem fogadja a vendégeket, a ház előtti felhajtót újrakövezték, új személyzeti liftet építettek be, lezajlott az épületfelügyeleti rendszer megújítása.

Az Erzsébet Hotel Hévízben a külső terasz megújítása zajlik, az éttermi kapacitást télikerttel bővítik.

A hévízi Naturmed Hotel Carbona****superiorban az ősszel az élményfürdőt fogják teljes mértékben átalakítani.

A balatonfenyvesi Hubertus-hof Hotel & Restaurant novembertől nagy beruházást tervez, mintegy 600 millió forintos projektjük keretében az egész szállodaépületet lebontják és újjáépítik.

A társult tagok rövid, frappáns bemutatkozása után Szauter István, az MSZÉSZ elnöki tanácsadója tartott előadást az üzleti tervezésről, melyhez Senecától származó idézetet választott mottóul: „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart." A szakember részletesen taglalta az adott szálloda versenypozíciója elemzésének lehetőségeit, majd az ideális jövedelmezőségi terv szerkezetét, struktúráját ismertette.

Galló Zsolt, a házigazda szálloda értékesítési és marketingmenedzsere az online marketingre és értékesítésre hozott jó gyakorlati példákat, kiemelve, hogy a magas vendégelégedettséget szem előtt tartva szállodájukban minden munkafolyamatot igyekeznek sztenderdizálni, és részletes munkaköri leírásokat készítenek. Saját fejlesztésű foglalási rendszerüknek köszönhetően vendégeik 95 százaléka közvetlen úton érkezik, az e-mailek és hírlevelek küldését szintén saját elgondolások mentén tették hatékonnyá, a keresőoptimalizálást házon belül végzik.

Kelecsényi Ágnes, a Turizmus Kft. marketingigazgatója a Hotelstars szemléletformáló és edukációs kampány kapcsán elmondta: a nagyközönségi kampány április 13-án indul, célja a védjegy és jelentésének ismertté tétele a nagyközönség körében. A teljes kommunikáció kiindulópontja a www.hotelcsillagok.humikrosite, az itt elhelyezett üzenetek célja a minősített szállodák pozitív megkülönböztetése. A kampány központi kommunikációs felülete a Facebook, arca pedig Görög Zita lesz.

A hazai szállodaipar a gyenge jövedelmezőség miatt profitból nem tudja megújítani eszközállományát, nem képes megtartani és tovább képezni a munkaerőt - állapította meg előadásában Kovács István, az MSZÉSZ főtitkára. A régió 2015-ös statisztikai adatait elemezve elmondta: a szállodai kapacitás a régióban 4-4,5 százalékkal csökkent, a vendégéjszakák száma kismértékű csökkenést mutat. A szobafoglaltságban bő 1 százalékos javulást mértek, a bruttó átlagár 8, a bruttó REVPAR 10 százalékkal nőtt. A vendégéjszakák 27 százalékát Hévíz, 17 százalékát Siófok, 12 százalékát Balatonfüred adja. Ha a régiót Hévíz nélkül nézzük, a vendégéjszaka szám azonos a tavalyival, a teljes árbevétel 8 százalékkal emelkedett. A szakember elemezte a 2016-os év kilátásait, ismertette az aktuális lobbitémákat és az aktuális szervezeti ügyeket is.