Élénkülő forgalom a turizmusban és a vendéglátásban

Forrás: MTI

 2014. június 15. 09:00

Javult a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás helyzete 2013-ban az előző évhez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2013 című, most megjelent kiadványából.

A kereskedelmi szálláshelyeken 2013-ban 5,3 százalékkal több vendég 4,6 százalékkal több vendégéjszakát töltött el az előző évhez képest. A szálláshelyek bruttó árbevétele folyó áron 9,9 százalékkal növekedett, és megközelítette a 300 milliárd forintot, miközben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás árindexe – a nemzetgazdasági átlag feletti mértékben – 3,1 százalékkal nőtt.

A bruttó árbevétel 56 százalékát kitevő szállásdíjbevételek 9,4 százalékos növekedése főként a szállodai forgalom bővülésével függött össze. A kereskedelmi szálláshelyeken mind a vendéglátásból, mind az egyéb forrásból származó bevételek emelkedtek. Széchenyi Pihenőkártyát 1547 szálláshelyen, mintegy 15 milliárd forint értékben fogadtak el, ami a szálláshelyek bevételének 5 százaléka.

A szállodák szobakihasználtsága a megelőző évek folyamatos növekedése után tovább javult, és 2013-ban 49,8 százalék volt, ami a válság kirobbanása óta a legkedvezőbb arány, azonban még mindig elmarad a válság előtti, 2007. évitől. Az ötcsillagos egységek, valamint a gyógyszállodák kiemelkedő szobafoglaltsággal működtek.

A szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban folyamatosan növekvő foglalkoztatás a válság mélypontját követően megtorpant, 2013-ban összesen 160 ezren dolgoztak az ágban, 4 ezerrel kevesebben, mint 2012-ben. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó, de több, különböző ágban működő, legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások közel 28 ezer főt alkalmaztak, 0,9 százalékkal többet, mint a megelőző évben.

A beruházások ugyanakkor tavaly bővültek az ágazatban az évek óta tartó csökkenés után. Folyó áron 37 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, 5,6 százalékkal több az előző évinél. Ez főként a II. negyedévi szállodaépület-felújításoknak és -bővítéseknek köszönhető, amikor a beruházások 80 százalékkal haladták meg a 2012. II. negyedévit. 
A vendéglátásban 2013-ban – hét évnyi visszaesés után – növekedést regisztrált a KSH. Az előző évi stagnálás (–0,2 százalék) után csekély mértékben, 0,3 százalékkal nőtt a volumen. A IV. negyedév hozta meg a pozitív fordulatot, akkor 4,6 százalékkal nőtt a vendéglátóhelyi forgalom volumene.

Az országban található mintegy 56 ezer vendéglátóhely eladási forgalma 757 milliárd forint volt. Ebből a kereskedelmi vendéglátóhelyek 658 milliárd forintot könyvelhettek el, 1,2 százalékkal többet, mint 2012-ben. Eladási volumenük a III. negyedévet kivéve minden negyedévben bővült. A teljes vendéglátásból 13 százalékos részesedéssel rendelkező munkahelyi forgalom volumene 5,4 százalékkal visszaesett 2012-höz képest. Miközben az első három negyedévben egyre kisebb volt a csökkenés mértéke, a negyedik negyedévben a munkahelyi vendéglátás volumene is növekedésbe fordult - írja kiadványában a KSH.