Elérhető az Európai Fesztiválok Szövetségének minősítési honlapja

Szerző: Pintér Tünde

 2014. június 18. 14:12

Elindult az Európai Fesztiválok Szövetségének (EFFE) minősítési honlapja (www.effe.eu), mely a hazai fesztiválok megmérettetésére is lehetőséget ad.

Ahogy a Fesztivál Szövetség honlapján olvasható, az európai minősítés minden tekintetben összhangban van a Magyar Fesztivál Szövetség regisztrációs és minősítési rendszerével (www.fesztivalregisztracio.hu). A hazai fesztiválok jelentkezését az MFSZ munkacsoportja koordinálja, a jelentkezési határidő: 2014. november 15.

Ahogy Inkei Péter, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) tanácsadója szerkesztőségünknek elmondta: az európai szövetség az egyes országoknak nagy szabadságot adott az európai döntés előkészítésében. Az MFSZ a következő ülésén jelöli ki a véleményezést elvégző, 3-5 szakértőből álló magyar zsűrit. A fesztiválok közvetlenül, online jelentkezhetnek, ezt a magyar zsűri az  adott eseményre vonatkozó értékeléssel együtt közvetíti Brüsszelbe.

Kapkodni nem kell, a jelentkezés november közepéig folyamatos. A végső lista várhatóan a téli hónapokban alakul ki, az európai listát 2015 elején hozhatják nyilvánosságra. Az elismerések ünnepélyes átadása jövő nyáron vagy ősszel várható.

A szakértő véleménye szerint az európai szervezők nem exkluzív listában gondolkodnak, céljuk, hogy minél több európai fesztivál azonosuljon az általuk megjelölt értékekkel.