Elérte a félmillió felhasználót a bécsi Citybike

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 04. 15:08

Új rekordot döntött a bécsi közbringarendszer, a Citybike: a napokban köszöntötték az ötszázezredik regisztrált felhasználót. Így a tizenkét évvel ezelőtt kitalált szolgáltatás mára igazi exportslágerré vált.

Tizenegy éve helyezték üzembe az osztrák főváros közbringarendszere, a Citybike első dokkolóit és kerékpárjait – azóta töretlen sikernek örvend a szolgáltatás. Olyannyira, hogy a napokban köszöntötték a Citybike ötszázezredik regisztrált felhasználóját, Atasever Nebit, akit egy elektromos kerékpárral is megajándékoztak.

Az ünnepi alkalomból Maria Vassilakou, Bécs polgármester-helyettese elmondta: „a Citybike-kal olyan úttörő teljesítményt ért el Bécs, amely azóta világszerte számos követőre talált. A rendszert minden nap több ezer ember használja, és nemcsak a turisták számára fontos szolgáltatás, hanem a bécsiek körében is sokat használt, nélkülözhetetlen közlekedési eszköz lett”.

A Citybike koncepcióját 12 évvel ezelőtt dolgozta ki a Gewista, Ausztria legnagyobb kültéri reklámcége, amely azóta is üzemeltetője a közbringarendszernek. Jelenleg 118 dokkolóállomáson 1450 kerékpár áll a felhasználók rendelkezésre, de az a cél, hogy 2014 végére 120 dokkolóállomásra és 1500 biciklire emelkedjen ez a szám. Tavaly a közbringákat 790 ezerszer használták és összesen 2,5 millió kilométert tettek meg velük. Az ötlet pedig annyira sikeres lett, hogy világszerte hatvan metropoliszba exportálták, Párizstól Brisbane-ig.