Élesedik az energetikai szakreferensről szóló rendelet

Forrás: turizmus.com

 2017. június 12. 12:40

Bírságot szab ki 2017. július 1-jétől a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), ha az érintett cégek eddig az időpontig nem jelentik be energetikai szakreferens igénybevételét.

Energetikai szakreferens igénybevételére az energiahatékonysági törvény végrehajtásáról szóló 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet alapján az a gazdálkodó szervezet köteles, amelynek a tárgyévet megelőző három évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja a 400 000 kWh villamos energiát, a 100 000 m3 földgáz- vagy 3 400 GJ hőmennyiséget.

A szakreferens igénybevétele elvileg 2016. december 21-től kötelező.


Energetikai szakreferens független természetes személy vagy gazdálkodó szervezet lehet. A természetes személynek a kormányrendeletben meghatározott szakképzettséggel és gyakorlati idővel kell rendelkeznie.

Az energetikai szakreferens egyebek mellett szakmai megfigyelőként és tanácsadóként részt vesz a rendszeres energetikai auditálás lefolytatásában, javaslatokat fogalmaz meg energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal, energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban, gondoskodik a végrehajtott fejlesztések, megoldások által elért energia-megtakarítási eredmények kimutatásáról, az adott gazdálkodó szervezet számára havi és éves jelentéseket készít az energiafogyasztás mértékéről és változásáról, valamint ellátja az energia-beszerzéssel, energiabiztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos, hatáskörébe utalt feladatokat.

Az éves jelentést a tárgyévet követő év május 15-ig kell elkészíteni és május 31-ig közzétenni a gazdálkodó szervezet honlapján.