Életöröm milliónyi buborékban

Forrás: turizmus.com

 2017. június 13. 17:47

Az ünnepek italáról sok mindent nem tudunk még: ez derül ki az immár hagyományos, a pezsgő jegyében zajló júniusi mustrákon.

A nagykóstolón széles választékban kortyolhattunk szerényebb habzóborokat és francia csúcsnedűket, és azt is megtudhattuk, miért is a szívekkel körbezárt csillag a szilágysági pezsgő szimbóluma.

Az újfent a Corinthiában rendezett, a Garamvári pincészet által kiemelten támogatott kóstolón nagy számban voltak jelen cava-k: a spanyol pezsgő karakteres ital, szinte minden mediterrán fogás kitűnő kísérője, de illettek hozzá a hazai kézműves falatok is.


Sokak meglepetésére megjelent az angol pezsgő, amely a champagne imádóknak elsőre kicsit szürreálisan hangzik, de létezik már ilyen is. Ahogyan Fiáth Attila, az egyik legtekintélyesebb hazai borszakértő, a mesterkurzus vezetője fogalmazott: „az angol pezsgő, ha mennyiségében tekintve nem is – de minőségében mindenképpen reális kihívást jelenthet a champagne számára – majd egyszer."

Az erdélyi Kárásztelekről is érkezett pezsgő, ahol 1241-ben (!) indult útjára a nemes szőlőfajták telepítése. A szilágysági pezsgő életre keltését öt borkedvelő barát és a melléjük betársuló Pannonhalmi Főapátság vitte végbe.

Egyre frappánsabb nevet viselnek újabban a hazai gyöngyöző borok és palackjuk, címkéjük egyre divatosabb. Életöröm milliónyi buborékban – olvashattuk a Winelovers által rendezett esemény katalógusában, és ez egyaránt igaz a klasszikus, tradicionális pezsgőre, a prosecco-kra, frizzantékra és habzóborokra is