Elfogadja a budapesti szállodák áremelését a piac

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. november 03. 15:57

A szálláshelyek 2009-ben alkalmazott árakciói 2022-ben nem működnek, most az áremelés jelenti az egyetlen választ a gazdasági környezet kihívásaira. A körképünkben megkérdezett budapesti szállodaigazgatók bíznak Budapest vonzerejében, és 10-30 százalékos emelést tartanak indokoltnak.

Elkerülhetetlennek tartják az áremelést a jelenlegi helyzetben a budapesti érdekeltséggel is rendelkező szállodaláncok és a felsőkategóriás hotelek stratégái. A drágulás Európa összes nagyvárosában jellemző, mértéke messze alulmarad az energiaárak növekedésétől.

Tovább súlyosbítja a helyzetet a magas infláció, így egész egyszerűen nincs más lehetőség, mint az árak emelése, ellenkező esetben egyre rosszabb lesz a jövedelmezőség. Budapest esetében ez különösen igaz, hiszen a régiós mezőnyben hiába teljesítünk jól, a többi európai fővároshoz hasonlítva még mindig alacsony fővárosunkban az átlagár.

Az STR adatai szerint idén júliusban és augusztusban a közép-kelet-európai régióban vizsgált öt ország között a budapesti szállodák a bécsiek után a 2. helyen állnak az átlagárak tekintetében, szeptemberben pedig Prágával osztoztak a dobogó második fokán.

A luxus, illetve a négycsillagos kategóriában Bécsben szeptemberben 208, illetve 124 euró, Budapesten és Prágában egyaránt 182, illetve 102 euró volt az átlagár, ami Bécs és Budapest esetében csökkenést, Prága esetében pedig növekedést jelent a júliusi adatokhoz képest.

Van olyan szakember, aki – az euróövezet soha nem látott inflációs mutatóit is figyelembe véve – időszaktól és az adott szálloda Budapesten belüli elhelyezkedéstől függően, a fentiekhez képest 15-30 százalékos, vagy akár ennél nagyobb mértékű áremelkedést sem tart elképzelhetetlenek. Mások óvatosabban 15-20 százalék közé teszik a szükséges drágulás mértékét, de a piac „teherbírása” miatt csak 10-12 százalékos emelést tartanak indokoltnak és kivitelezhetőnek.

Attól nem jön több vendég Budapestre, ha alacsonyabb árazási stratégiát folytatnak a szállodák

Fotó: 123rf.com

Növekvő költségekre csak a növekvő ár lehet a válasz

„Árazási stratégiánkat alapvetően továbbra is a kereslet határozza meg, azonban fontos látni, hogy költségoldalon milyen terhekkel kell szembenézniük a szállodáknak” – nyilatkozta szerkesztőségünknek a Danubius Hotels árazási stratégiájáról Bogár Zoltán, a lánc központi üzletfejlesztési igazgatója.

Meglátásuk szerint az alacsony árképzés zsákutca, mely jellemzően nem növeli a keresletet, ellenben hosszú távon tönkreteszi a desztinációt. „A minőségben is lenyomatot hagy: egyrészt alulfizetett munkavállalókkal nem várható el a megfelelő szolgáltatásnyújtás, másrészt a romló jövedelmezőség következtében elmaradnak a beruházások. Ebbe a negatív spirálba nem szabad belépni” – vélekedik Bogár Zoltán.

Elkerülhetetlennek látja az árak tényleges emelését Turbucz Ádám, a Mellow Mood Hotels általános igazgatója is, mert a forintban kifejezett árnövekményt az áfa csökkentése, illetve a gyenge forint vezérli jelenleg.

„Erősen inflációs környezetben dolgozunk, az összes beszállítónk emelte az árait, ennek megfelelően a szállodaiparnak is ezt kell tennie” – hangsúlyozta a szakember, két érvet felsorakoztatva véleménye mellett. Egyrészt sok szállodát terhel banki finanszírozás, a moratórium lejárta után a hiteleket újra fizetni kell, ennek a forrását a szálloda működéséből szükséges kitermelni. Másrészt úgy gondolják, Budapest, mint turisztikai desztináció erős termék, van olyan erős, mint Bécs vagy Prága. „Ezen városokban is jelentősen emelkedtek a szállásárak, ha Budapesten nem tudunk egy áremelkedést végrehajtani, azzal saját termékünket is leértékeljük” – magyarázta.

„Dinamikus árazásunknak köszönhetően folyamatosan szemmel tartjuk a piacot, igyekszünk a last minute foglalásokra számítva magasabban tartani az árakat” – beszélt törekvéseikről lapunknak Kerek Péter, az Accent Hotels stratégiáért felelős ügyvezető helyettese, hozzátéve, hogy jelenlegi átlagáraik euróban vizsgálva is meghaladják a 2019-es szintet.

Véleményük szerint az alacsony áron beérkező előfoglalások nem képviselnek akkora volument, ami ellensúlyozná a költségek drasztikus emelkedését. Ha a kiindulási árak csökkennek, a jellemzővé váló last minute foglalások magasabb árai sem generálnak elég többletbevételt ahhoz, hogy kompenzálják a megnövekedett költségeket.

A szállodások szerint Budapest van olyan vonzó úti cél, mint Bécs vagy Prága

Fotó: 123rf.com

„A Budapestre érkező vendégek száma nem fog érdemben növekedni attól, hogy alacsonyabb árazási stratégiát folytatnak a szállodák. Továbbá a kereslet csökkenésétől nem kell tartani akkor sem, ha észszerű keretek között magasabban árazunk” – fejtette ki véleményét a szakember, aki szerint rövid távon elképzelhető, hogy az alacsonyabb ár a foglalási volumen növekedéséhez vezet egy adott szállodában és a piac többi szereplőjétől átcsábíthat vendéget, a költségeket figyelembe véve viszont ez hosszabb távon a szálloda működésképtelenné válásával fenyeget.

 

Kihozni a helyzetből a maximumot

Nem az árak csökkentésével, hanem egyéb akcióval vagy csomagajánlattal kell jó bázist képezni Fazekas Tamás, az Anantara New York Palace Budapest Hotel general managere szerint is. A vendégek az áraktól függetlenül csak az utazás előtt 35-40 nappal kezdenek el foglalni, ezért azon az áron érdemes értékesíteni, ami a szállodának is megfelel – hangsúlyozta. Akciós árak helyett szállodán belüli szolgáltatással (például gyertyafényes vacsorával), belépőjegyekkel, transzferekkel igyekeznek megszólítani a vendégeket.

A hátralévő két hónap relatív magas átlagfoglaltsága miatt az átlagárak maximalizálására törekszenek két Andrássy úti szálloda, a Hotel Moments Budapest és a Hotel Oktogon vezetője is. „A magas euró/forint árfolyam miatt Budapest még inkább keresett desztináció lett és ezt a vonalat muszáj meglovagolni, minden lehetőséget kiaknázva a megnövekedett üzemeltetési költségek, illetve bérek ellensúlyozására” – nyilatkozta lapunknak Kanel Gyula general manager.

A szakember szerint teljesen más a szituáció, mint a 2008-as gazdasági válság idején, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a több vendég több műszakot és elhasznált energiát is jelent. Ha a mostani kihívást sikerrel veszik, azzal a munkavállalók, a befektetők és a tulajdonosok bizalmát is növelni lehet, bizonyítva, hogy a szállodaipar még mindig jövedelmező üzletág, érdemes Budapesten beruházni, illetve fejleszteni, magunkhoz vonzva a fizetőképes, külföldi keresletet.

A 2019-es foglaltsági számokat ugyan még nem produkálják a szállodáik, de az átlagár növekedésnek köszönhetően a bevétel közel egyforma lehet azonos időszakot vizsgálva.

A pandémia előtt Budapesten minőségi fejlődés indult meg, ami az árakban és a szolgáltatásokban is megnyilvánult

Fotó: 123rf.com

Jól alakul az előfoglalás év végéig

A pandémia előtt Budapesten minőségi fejlődés indult meg, ami az árakban és a szolgáltatásokban is megnyilvánult. Az idegenforgalom minden szereplőjének érdeke, hogy ez a felfelé ívelés tovább folytatódjon – állítják egybehangzóan a megkérdezett szakemberek.

Az adatok biztatóak, a foglalásoknak újabb lökést adott a karácsonyi vásárról szóló pozitív bejelentés, Budapest iránt stabil az érdeklődés az év hátralevő időszakában is. Ugyan az egyéni vendégek és a rendezvények terén egyaránt a last minute foglalások dominálnak, október végén azonban már látszott, hogy szépen alakul a november, az adventi hétvégék és a karácsonyi/újévi időszak foglaltsága.