Elfogadták a Balaton fejlesztési koncepcióját

Forrás: MTI

 2014. október 11. 13:37

Egyhangúlag elfogadta a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki, balatonfüredi ülésén a kiemelt üdülőkörzet fejlesztési koncepcióját a 2014-2020 közötti uniós ciklusra; a kitűzött stratégiai célok maradéktalan megvalósítása mintegy 300 milliárd forintba kerülne.

Molnár Gábor, a BFT munkaszervezete vezetőjének összegzése szerint a balatoni stratégia legfőbb célkitűzései a kormányzati célokhoz igazodnak, így a gazdaságfejlesztésről, gazdaságélénkítésről és munkahelyek teremtéséről szólnak, főként a turizmuson keresztül. A koncepció megvalósulása estén a Balaton térsége átlag fölött tudna hozzájárulni az ország gazdasági növekedéséhez - tette hozzá.

A fejlesztési stratégia egyik fő célkitűzése az üdülőövezet sportrégióvá alakítása a kerékpározás, a természetjárás, a vitorlázás, a strandsportok, illetve az extrém sportok feltételeinek megteremtésével. Kézilabda-bázis és diákolimpiai központ kialakítása is szerepel a tervekben. Felvetődött, hogy a nyaranta évek óta zajló "Mozdulj Balaton" strandi sport-programsorozat továbbfejlesztéseként három nemzetközi szintű versenysport-központot kellene kialakítani a tó körül.

A Balaton legyen Európa kulturális tava, ezt a régi célt szolgálná egy 2 ezer fő befogadására képes rendezvénycsarnok létesítése a régióban. Témaparkok, élményparkok építésére is szükség van a parttól távolabb. Emellett gyógyászati központok kialakításával, időskorúk számára kínált szolgáltatások bővítésével és egészséges életmódprogramokkal tervezik erősíteni a térség egészségiparát, ami szintén a kiemelt célok között szerepel. A stratégia tartalmaz strandfejlesztéseket is, ennek részeként fürdőházak létesítését tervezik.

Molnár Gábor szerint a legnagyobb áttörést a turizmusgazdaságban lehet elérni, a parttól távolabbi területek élelmiszer termelésének élénkítésével, a "rövid élelmiszerlánc" megvalósításával. Az üdülőrégió nagy felvevőpiac, amit helyben előállított és feldolgozott, egészséges, illetve bioélelmiszerekkel lehetne ellátni - jegyezte meg az ügyvezető igazgató.

A BFT által elfogadott stratégia megvalósulása nemcsak a térség számára, hanem nemzetgazdasági szinten is fejlődést hoz - erről kívánják meggyőzni a balatoniak a minisztériumokat, vagyis az operatív program-gazdákat a következő hetekben. Az operatív programokat október végén fogadják el, szeretnék ezekbe beilleszteni a balatoni célkitűzéseket. Pályázatok kiírására és források elnyerésére várhatóan jövő év elejétől lesz lehetőség, addigra véglegesedhet, hogy a tervezett fejlesztésekből melyek valósulhatnak meg - hangzott el a tanácsülésen.

A tanács elfogadta Bartsch János programszervező beszámolóját az idei „Mozdulj Balaton!" strandi szabadidős sportprogram-sorozatról, amit több mint 320 helyi rendezvényen, 24 ezer résztvevővel bonyolítottak le. A hektikus időjárás miatt az idei szezonban 15 százalékkal csökkent a résztvevők száma, és először támadtak a projektnek pénzügyi gondjai. A program jövő évi folytatásához a szervezők 6,5 millió forint központi támogatást, a korábbi dupláját szeretnék elnyerni.