Elhagyott házak várnak turistára és vevőre Japánban

Forrás: turizmus.com

 2018. november 25. 10:29

Bár a japán fővárosban és a nagyobb városokban helyszűkében szenvednek az emberek, a lakások picik és drágák, a szigetországban nyolcmillió(!) elhagyott, vagy eladó lakás, illetve ház található, amely a jövőben a turisták és a Japánba bevándorlók számára fontos információ lehet.

A Travel and Leisure 2018-ra az év desztinációjának Japánt nevezte meg. Ezért sem árt tudni a fenti tényt az oda látogatóknak, mivel egy ilyen üres ház vagy lakás lehetőséget nyújt az ország megtekintéséhez és a szállodai költségek megtakarításához.

A japán kormány elindított egy programot, amelynek célja, hogy csökkentse az elhagyott otthonok számát az ország egész területén. Egy felmérés szerint ugyanis mintegy nyolcmillió ház áll üresen Japánban.

A természeti katasztrófák és az idősödő népesség a fő okai annak, hogy nagyon sok otthonban évekig nem lakik senki, főleg vidéken. Ugyanakkor létezik egy régi babona arról, hogy ahol erőszakos vagy természetellenes halálesetek történtek, azt a házat nem szabad megvenni. Ez nagyon megnehezíti az ingatlanok eladását.

Súlyosbítja a helyzetet a babona arról, hogy ahol erőszakos vagy természetellenes halálesetek történtek, azt a házat nem szabad megvenni

Fotó: pixabay

A kormányprogram része, hogy a kormány pénzeszközöket is felajánlhat a javak felújítására, különösen a hátrányos helyzetűek számára. Ezek az elhagyott otthonok elsősorban vidéken lelhetők fel, de sok közülük a külvárosokban és a városok közelében is üresen áll.

A Nomura Kutatóintézet (NRI) azt jósolja, hogy az elhagyott otthonok száma 2033-ra 21,7 millióra nőhet, idézi a turisztikai online a Japan Timest. Ha ez folytatódik, egy bizonyos ponton lehet, hogy fontolóra kell venni az új építések korlátozását, viszont ez rossz hatással lenne a gazdaságra – nyilatkozta Wataru Sakakibara, az NRI vezető tanácsadója.

 

Kapcsolódó cikkek

Népszerű a japán luxusvonat

2018. augusztus 23.