Elhagyott luxusszállodák Bejrúttól San Pellegrinóig

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 28. 15:39

Mindig szomorú egy elhagyott épület, még inkább az, ha egy szállodáról van szó. Pedig léteznek ilyenek szerte a világon, szép számmal.

Ilyen például a Castello Sammezzano, az itáliai Leccióban. Igazi ékszer ez a gyönyörű toszkán vidéken, mindössze három mérföldre Firenzétől. A káprázatos mór palotát évszázadokkal ezelőtt egy nagyon gazdag nemesi család mondhatta magáénak. Összesen 365 szobával rendelkezik, amelyeket gyönyörű mozaikok díszítenek. De a 19. század nosztalgikus hangulata nem volt elég ahhoz, hogy gazdaságosan működtessék a palotát, amelynek fenntartása túl drága. A jelenlegi tulajdonosok már évtizedek óta gondolkodnak, hogy mit tegyenek, de nem jutottak dűlőre.

Castello Sammezzano, az egykori toszkán gyöngyszem

Fotó: discovertuscany.com

A bejrúti Holiday Inn valaha nagyon népszerű hely volt. Ez a 26 emeletes épület évekig mágnesként vonzotta a turistákat a polgárháború előtt. A háború idején a hotel tetőterasza mesterlövészeknek adott otthont, holott előtte egy exkluzív éjszakai klub és bár működött itt. A 70-es évek elején Bejrút a gazdag turisták játszótere volt – fogalmaz az alltomresor.se. Ma már csak maradványok emlékeztetnek a régi szép időkre, no meg a polgárháborúra.

Mineral Wells egy kis város körülbelül tizenkét mérföldre Dallas mellett, amely a meleg vízű gyógyforrások miatt igen népszerűvé vált az 1920-as években. Hamarosan egy új luxus szálloda is épült itt, a Baker Hotel. A filmsztárok egész raja lepte el a 30-as és 40-es években a házat. Olyan legendák léptek fel a színpadon, vagy iddogáltak a lobbiban, mint Clark Gable, Judy Garland, de megfordultak itt amerikai elnökök is. Idővel azonban az idegenforgalmi érdeklődés kihunyt, és a tulajdonos ezt nehezen viselte. Többen nekifogtak, hogy felélesszék a helyet, de egyik kezdeményezés sem lett sikeres.

A Mineral Wells falai közt színészlegendák fordultak meg

Fotó: flickr.com

A Jerma Palace Hotelt egy líbiai üzletember építette, amelyben az ország diktátora, Kadhafi évekig luxuslakosztályt kapott. Az 1982-es nyitási évben és még utána is az üzlet nagyon jól ment a máltai Marsaskalában lévő hotelnek, de aztán lanyhult az üzlet és nem sikerült feltámasztani. A szálloda 345 szobájával eleve túlméretezett volt és a helyzetet beárnyékolta, hogy állítólag líbiai embercsempészek vertek itt valamikor tanyát. Most a bontási javaslat is felmerült.

A Grand Hotel San Pellegrino Terme, mint nevéből is kiderül, az ásványvízről híres olaszországi üdülőhelyen található. Ideális helynek tűnik ez luxusszállodához. De nem váltak be az elképzelések, hiába tervezte az egyik leghíresebb építész mind a 250 fényűzően berendezett szobáját. A fenntartási költségek jóval meghaladták a nyereséget, és végül a tulajdonos feladta. Az elmúlt 40 év során senki nem talált a működtetésére ésszerű pénzügyi megoldást.

A jobb napokat látott Grand Hotel San Pellegrino Terme

Fotó: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek