Elhunyt Lukács István háromszoros Oscar-díjas séf

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 29. 12:41

A Tanyacsárda Étterem, Programcentrum, Lovasfarm, Vendégház mély fájdalommal tudatja, hogy a szakács szakma kiválósága, Lukács István háromszoros Oscar-díjas séf szeptember 24-én elhunyt.

Lukács István a Csongrád megyei Szegváron született 1939 júniusában. Saját visszaemlékezései szerint nagymamája kiváló szakács volt, ő pedig kicsi korától kezdve a konyhában nőtt fel.

Kétéves korában szüleivel Füzérradványba költöztek. Nagybátyja az itteni Károlyi-kastélyban volt londiner, majd felszolgáló, később pedig az egész család ott dolgozott.

Lukács István

Fotó: Tanyacsárda

Tanulóéveit Budapesten, a Palace Hotelben kezdte, tanítómesterei Miklós Bálint és Walter Endre voltak.

1962-ben, a honvédségtől való leszerelése után a kecskeméti Aranyhomok Hotel fiatal séfje, majd 1964-ben a budapesti Vörös Csillag Hotel konyhafőnöke lett. A következő állomás Rotterdamban a Tokaj étterem volt. Hollandia után az újonnan nyíló budapesti Körszálló séfje lett.

Pályája egy másik csúcspontja 1981 volt, amikor az Atrium Hyatt megnyitására séfnek kérték fel.

1968-ban bekerült az akkori olimpiai szakácsválogatottba. Ebben az évben kapta meg első Oscar-díját, amelyet később még kettő követett.

Pályája során rengeteg kitüntetést kapott, és számos külföldi szakmai úton vett részt. 1972-ben, a müncheni olimpián is dolgozott Kurucz Antal mellett.

A Tanyacsárda kéri, hogy hamvasztása napján,  szeptember 29-én egy szál gyertya meggyújtásával emlékezzünk a neves szakemberre. A búcsúztatás időpontját később közlik.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.