Elhunyt Nemeskövi Dénes mesterszakács

Forrás: turizmus.com

 2020. március 23. 09:39

Hosszan tartó, súlyos betegség után, március 22-én elhunyt Nemeskövi Dénes háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok, Venesz-díjas mesterszakács, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete egyik alapítója.

A szakember halálát a Facebookon az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete jelentette be a család közlése alapján.

Nemeskövi Dénes hamvasztás utáni búcsúztatására a kialakult koronavírus vészhelyzet miatt egy későbbi időpontban kerül sor, melyre várják  a tanítványokat, kollégákat, barátokat egyaránt. Erről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Nemeskövi Dénes

Fotó: Étrend Egyesület

A posztban bemutatják a szakember pályafutását is.

Életút
Nemeskövi Dénes a Szabadság Szállóban 1965 és 1968 között tevékenykedett. 1968-tól tizennyolc éven át a Duna Intercontinental Szálló konyhafőnök helyettese volt, majd 1986-tól a Thermál hotel, 1989-től a Mercure Korona Szálló konyhafőnöke volt. Munkáját jól jellemezte, hogy még nyugdíjba vonulása után is minden kérésnek eleget tett, és segítette a kollégák és üzletek fejlődését.

A hazai konyhák mellett külföldön is számtalanszor dolgozott. Másfél évet töltött Japánban, ott kitanulta a sushi készítés csínját-bínját, de dolgozott Párizsban is, ahová háromszor is visszahívták. Megfordult az NSZK, Hollandia, Ausztria, Kalifornia, Arizóna, Venezuela és Mexikó elismert vendéglátóhelyeinek konyháiban is, terjesztve ott a hazai konyha szépségét.

Az elismert séf kiérdemelte a „Pástétomkirály" jelzőt a kollégáktól, ugyanis azok készítésében és hazai bevezetésében kiemelkedő szerepe volt.

Nemeskövi Dénes az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének 14 fős alapítói között is ott volt, sőt, Ő az, aki mindvégig aktív tagja maradt a második legrégebbi szakácsokat tömörítő szervezetnek.

Nemeskövi Dénes éveken át tagja volt a nemzeti válogatottnak, amivel hatalmas sikereket könyveltek el. Visszavonulása után is mindig volt energiája az utánpótlásnevelésre, a szakmai kérések, tréningek teljesítésére.

Szakmai hozzáállása és alázata példaértékű, példaként szolgálhat a jövő generációja számára - írja az egyesület nekrológjában.

 

Díjak, elismerések:
Mesterszakács (1982)
Kétszeres szakács olimpiai bajnok (1984)
Egyszeres szakács világbajnok (1985)
Kétszeres szakács világbajnok (1986)
Egyszeres szakács olimpiai bajnok (1988)
Pannónia-díj (1996)
Venesz József-díj (1997)
Fehérsapka díj – Washington
Az év gasztronómusa (2005)
Életműdíj (2020)

Kapcsolódó cikkek

Séfbál a Hotel Benczúrban

2019. február 12.