Elindult a balatonvilágosi Club Aliga felújítása

Forrás: turizmus.com

 2020. február 18. 15:34

Az évtizedek óta elhanyagolt, sok esetben balesetveszélyes épületek elbontása és a zöldterület rekultivációja mellett az Appeninn Nyrt. megkezdi a balatonvilágosi Club Aliga teljes körű korszerűsítését is. Ennek köszönhetően már az idei szezonra megújul a strand és a kikötő parti környezete.

Elindultak a felújítási munkálatok a balatonvilágosi Club Aliga területén. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság közleménye szerint a korszerűsítés első fókusza a központi fekvésű strand és a kikötő parti környezete. Itt már idén nyáron megújult környezettel találkozhatnak a vendégek. Megkezdődik a korábban elburjánzott, invazív fajokkal benépesült, valamint jelentős beteg növényállománnyal rendelkező zöldterület rekultivációja.

A strandterületen új vizesblokkok épülnek, és a játszótér is megújul, valamint számos más szolgáltatás révén is kellemesebbé válik az itt töltött idő a strandvendégek, a vitorlázók és a területre érkezők számára. Az üdülő üzemeltetését a továbbiakban a Pro-Mot Hungária Kft. maga koordinálja.

 

Átfogó felújítás a kikötőben

A kikötő nagyobb, átfogó felújítására is lehet számítani: az Appeninn Nyrt. jövő év őszétől, várhatóan kétéves munkával teljesen új kikötőt és parti éttermet készül létrehozni, ezáltal tovább erősítve a Club Aliga pozícióját a Balaton hajós életébe. Ehhez a társaság leányvállalata, a Pro-Mot Hungária Kft. indult a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program kikötőfejlesztési pályázatán is, amely kedvező finanszírozási lehetőséget nyújt az előző tulajdonosok által elhanyagolt, de a teljes balatoni vitorlásturizmus szempontjából komoly potenciállal rendelkező kikötő korszerűsítésére, bővítésére – írták.

Az egykori pártüdülő egyik épülete a Club Aliga területén

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

Az üdülőterület északi részén, az úgynevezett Aliga2 részterületen több, régóta elhanyagolt, védettséget nem élvező, és esetenként balesetveszélyes, korábban elzárt épület lebontása, valamint a körülöttük lévő elburjánzott növényzet rendbetétele is megindult. A fejlesztés ezen szakasza a közlemény szerint olyan vonzó építési telkek kialakítását célozza, amelyeknek az értékesítése segíti a teljes komplexum átfogó felújításának finanszírozását.

 

Egész éves üzemelésű szállodát építenének

Mindezeken túlmenően, az Appeninn Nyrt. tervei között szerepel az is, hogy a Club Aliga területén található, erősen leromlott állapotú szálláshelykínálatot megújítsa. Az elképzelések szerint 150-200 szobás, 3-4 csillagos, egész évben működő szálloda épülne. A szálloda mellett sportpályák, játszóterek, boltok és kávézók is létesülnének. A tervek szerint 2023 végére készülhet el a több milliárd forintos beruházás, amelyhez a Pro-Mot Hungária Kft. szintén pályázatot nyújtott be a Kisfaludy-programban.

A tájékoztatás szerint az Appeninn Nyrt. a fenti fejlesztési elképzelésekben folyamatosan konzultál a balatonvilágosi önkormányzattal és a helyi közösséggel. A vállalat kész további piaci társbefektetőket is bevonni annak érdekében, hogy a nagyszabású fejlesztések révén megújult, vonzó üdülőterület alakuljon ki a régóta elhanyagolt és romló állapotú komplexum helyén, amelyet 2019-ben vásárolt meg a társaság.

„A Club Aliga teljes körű felújítása szervesen illeszkedik megújuló stratégiánkba, amelyben kiemelt szerepet kap a turisztika, különösen a balatoni kikötők és szálláshelyek fejlesztése. Az Appeninn tőkeerős, szakértő, a fejlesztés iránt elkötelezett tőzsdei vállalat; úgy gondolom, minden körülmény adott az évtizedek óta elhanyagolt üdülőterület sikeres megújításához” – mondta a tervek kapcsán Bernáth Tamás, az Appeninn Nyrt. elnök-vezérigazgatója.