Októberre kész a megaprojekt Hollókőn

 2014. február 24. 15:46

A Próbáljon szerencsét Hollókőn elnevezésű pályázat első lépéseként Hollókő Ófaluja új útburkolatot kap, és a vezetékes infrastruktúra is megújul. A munkálatok a projekt egyéb területein már elkezdődtek, így az egyes attrakcióknak otthont adó épületekben is folyik az építkezés.

Február 24-én elkezdődött az Ófalu útburkolatának bontása is a Petőfi úton, illetve az Ófalu alsó végétől a Babamúzeumig terjedő szakaszon, ezekkel Húsvétra készülnek el. Törekednek rá, hogy látványosságok és a rendezvények a felújítás teljes időszaka alatt problémamentesen megközelíthetőek legyenek.

A világörökségi településen csaknem kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés kezdődött nemrégiben. A "Próbáljon szerencsét Hollókőn!" elnevezésű programban a látogatók a palóc szokásokat, hagyományokat, a korábbi korok hangulatát élhetik majd át, részesei lehetnek az egykori paraszti világ hétköznapjainak. A fejlesztés részeként tovább építik a középkori várat, szabadtéri színpadnak is otthont adó közösségi tér jön létre, új parkolót építenek és a rég elhagyott házakban különböző falusi életet bemutató attrakciókat hoznak létre.

Kézműves műhelyként működik majd a Palóc Műhely és annak udvara, ahol bemutatják a hagyományos helyi mesterségeket. A népviseletes bemutatónak és próbának, illetve, a zenés programoknak, néptánc oktatásnak ad helyet a pincével is rendelkező Táncház. Megújul a Babamúzeum előtti tér, a kút körül kényelmes, árnyas pihenőt alakítanak ki. Egykori iskolát és pedelluslakást rendeznek be a múzeumként működő Kossuth úti épületben.

Két ház átépítésével a hagyományos kenyérkészítést is bemutató pékség (Kalácsos), valamint sajt- és tejház (Gazduram Sajtboltja) létesül. Utóbbiban a kóstolás mellett a sajt-, túró- és tejfölkészítésbe, valamint a kiállításon az egykori állattartásba kapnak betekintést a látogatók.

Az egykoron Hollókőn forgatott „Kövek, várak, emberek" című Szőts István film és annak szereplőinek bemutatása kap helyet az Ófaluban korábban iskolaként és parókiaként is szolgáló műemlék-épületben, mely a Képesház nevet kapta.

A Hollókőre érkezők a jövőben többféle belépőjegy közül is választhatnak, a látogatás során a parkoló mellett elhelyezkedő, vizesblokkal is felszerelt Küszöb Információs Pont lesz az indulási, érkezési és információs pont, aminek szomszédságában pedig a gyermekeknek készül el egy mesés játszótér komplexum. A munkával a tervek szerint októberre végezek. A projekt részét képezi egy négycsillagos szálloda építése is.

 

A fejlesztéssel mérsékelni szeretnék a szezonalitást, emelni a tartózkodási időt és a vendégéjszakák számát, ugyanakkor a látogatók minél jobb és élménydúsabb kiszolgálásával, a munkahelyteremtést is segíti a beruházás.

Forrás: Hollókő Község Önkormányzata és www.hvg.hu