Elindult a nevezés a II. Piaggio Pizzakészítő Bajnokságra

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 08. 17:37

Szakmabeliek és amatőrök is jelentkezhetnek a szeptember elején megrendezésre kerülő II. Piaggio Pizzakészítő Bajnokságra.

2023. szeptember 1-3. között rendezik meg a II. Piaggio Pizzakészítő Bajnokságot az Őszi Food Truck Show keretein belül Budapesten, a Kincsem Parkban (1101 Budapest, Albertirsai út 2-4.).

A rendezvény ötletgazdája és főszervezője Kovács Lázár (Lázár Chef), aki 2022-ben duó kategóriában Damu Lászlóval közösen a 7. helyezést érte el Olaszországban, a Pármában megrendezett Pizza Világbajnokságon.

"A hazai bajnokság célja a fiatal pizzaszakácsok támogatása, fejlődésének elősegítése a versenyzésen keresztül. Bizonyítási és rutinszerzési lehetőséget és motivációt nyújtva azoknak, akik még nem tudnak elindulni a világbajnokságon – mondta Lázár Chef. – Versenyek nélkül nincs fejlődés, ez a vendéglátás egészére és természetesen a pizzakészítés művészetére is értendő. Hálás vagyok, hogy összefogott a szakma, és újabb lehetőségeket tudtunk biztosítani a fiatal, feltörekvő pizzaiolók számára is.”

Az I. Piaggio Pizzakészítő Bajnokságot hatalmas érdeklődés övezte tavasszal. Az őszi versenyre immáron két kategóriában lehet nevezni, a pizzakészítést profin, hivatásszerűen űzők és a hobbi pizzakészítők már külön kategóriában versenyezhetnek.

A legjobb pizzaszakácsot keresik a szeptember elején megrendezésre kerülő versenyen

Fotó: 123rf.com

2023. szeptember 2-án, szombaton a Profik (vendéglátásban tanulók és dolgozók) kategóriájának, 2023. szeptember 3-án, vasárnap az Amatőrök (otthoni hobbi pizzakészítők) kategóriájának egyfordulós versenyében keresik Magyarország legszebb és legfinomabb pizzájának készítőit.

A feladat a versenyhelyszínen biztosított munkaállomáson, 15 perc alatt, önállóan, a versenyző által hozott, 250 g-os pizzatésztából és feltétből minél kerekebb és minél ízletesebb pizzát készíteni.

A pizzát a Profi versenyzőknek egy COZZE 17 elektromos pizzakemencében, az Amatőr versenyzőknek egy WHIRLPOOL elektromos sütőben kell megsütniük a szakmai zsűri, a sajtó képviselői és a közönség előtt.

A zsűri elnöke: Szabadfi Szabolcs (Szabi, a Pék), a zsűri további tagjai többek között: Antonio Gambadoro, Damu László, Dömök Zsolt, Pomázi Péter, Simon Zoltán, Takács Márk.

Az adott kategória versenyét az nyeri, aki a szakmai zsűri értékelése alapján a legtöbb pontot éri el. Az adott kategória első, második és harmadik helyezettje kerül díjazásra, valamint E.ON Fenntarthatósági különdíj is átadásra kerül annak a Profi versenyzőnek, aki megalkotja a tésztából és az alapanyagokból a legfenntarthatóbb pizzát.

Az E.ON Fenntarthatósági különdíjának odaítéléséhez kapcsolódó szempontok a Profik kategóriájában: a pizzatésztához a búzaliszt napenergiát használó ökogazdaságból származik, húsmentes vagy alternatív hússal készül, ezzel is támogatva a fenntarthatóságot és az egészségesebb táplálkozást, a tészta és a szósz is színezék- és ízfokozómentes, így például a pizza friss fűszerek felhasználásával készült pestóval kerül tálalásra.

A bajnokságon átadásra kerül az Év Pizzériája Díj és az Év Pizzamestere Díj is.

A részletes versenyfelhívás és a nevezéssel kapcsolatos további információk a profik számára ITT, az amatőrök számára ITT találhatók.