13 ezren vettek már jegyet a Wizz Air moszkvai járatára

 2013. szeptember 23. 14:24

Szeptember 23-án délelőtt 11.05-kor elindult az első lila-pink festésű Wizz Air járat Budapestről Moszkvába.

A magyar diszkont légitársaság 180 személyes Airbus A 320 típusú gépei eleinte hetente ötször repülnek Budapestről az orosz fővárostól dél-nyugatra fekvő Vnukovó repülőterére.

 

A Wizz Air gépei hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken és vasárnap közlekednek Budapest és Moszkva Vnukovó repülőtere között. A járatok minden menetrendi napon 11.05-kor indulnak Budapestről és 2 óra 30 perc múlva, helyi idő szerint 15.30-kor landolnak Moszkvában (Moszkvával két óra az időeltolódás). A járat mindössze 35 percet időzik az orosz főváros repülőterén, majd 16.05-kor emelkedik a magasba ismét és 16.40-re érkezik vissza Budapestre. A Wizz Air moszkvai járataira – a légitársaság közleménye szerint - már akár 15.990 forintért is lehet egyirányú útra jegyet vásárolni.

Az első moszkvai Wizz Air járat személyzetét, a repülőtéri hagyományoknak megfelelően, a Budapest Airport különleges marcipán-tortával köszöntötte. A tortát, amelyet Patrick Bohl, a Budapest Airport légitársasági üzletfejlesztési vezetője adott át a pilótáknak és a légi utaskísérőknek, ebből az alkalomból nemcsak a Wizz Air és a Budapest Airport emblémája díszítette, hanem hét egymás mellett álló marcipán matrjoska-baba figura is. A matrjoska-babák az orosz népi iparművészet remekei, a népszerű, fából esztergált, festett női figurák kettészedhetők és belsejük újabb matrjoska-babát rejt.

 

A Wizz Airjáratával újabb fejezetet írt a magyar légiközlekedés történetébe, mert eddig még soha nem közlekedett menetrend szerinti járat Ferihegyről Vnukovóra. Az első járaton 145 utas indult Budapestről és hatfős személyzet kísérte őket a fedélzeten.

„Biztosak vagyunk a Budapest Airportnál az új járat sikerében, hiszen korábban minden partnerünknek azt jeleztük, hogy jelentős, kielégítetlen piaci igény mutatkozik Oroszországban a budapesti járatok iránt." – hangsúlyozta Kam Jandu. A Budapest Airport kereskedelmi igazgatója hozzátette. „Mostantól a hét legtöbb napján immár napi három járat lesz Budapest és Moszkva között így az utasainknak is nagyobb választék áll a rendelkezésükre, növelve az utazás kényelmét. Moszkva rendkívül fontos üzleti desztináció és egyben jelentős turisztikai uticél is. Sok sikert kívánunk a Wizz Air moszkvai járatának és örömmel vettük tudomásul, hogy már idén október 28.-tól, a téli menetrendben naponta üzemelnek ezen az útvonalon."

Vnukovón, Moszkva egyik legnagyobb nemzetközi repülőterén ünnepélyesen fogadták a Budapestről érkezett járatot. A leszállást követően az Airbus A320-as típusú repülőgépet a hagyományoknak megfelelően a tűzoltó kocsik vízsugár-kapuja várta. Az első kiszálló utast virággal fogadták, ahogy a budapesti indulásnál is így köszöntötték az első utast. A repülőgép ablakában magyar zászló lobogott.

Az eseményre az orosz fővárosba érkezett Abrán György, a légitársaság kereskedelmi igazgatója, a fogadáson jelen volt Íjgyártó István, moszkvai magyar nagykövet is. A Moszkva központjában lévő Kijevi pályaudvartól vasúton is megközelíthető Vnukovo nemzetközi repülőtér vezetői ugyancsak fogadták Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársaságának első moszkvai járatát.

Tamara Mshvenieradze, a Wizz Air képviselője az MTI-nek elmondta, hogy repülőgépük 149 utassal a fedélzetén szállt fel Budapestről, a visszafelé tartó járaton pedig már 165-en utaznak. Az új járat kezdetben heti öt napon szállítja az utasokat, október 28-tól pedig naponta közlekedik. Elmondta, hogy bár alig két hónapja jelentették be, hogy elindítják Budapest-Moszkva-Budapest járatukat, máris 13 ezren vásároltak rá jegyet.