Megérkezett Air China

Forrás: turizmus.com

 2015. május 03. 08:54

Május 1-jén, 19 óra 26 perckor landolt Budapesten az Air China kínai nemzeti légitársaság első Peking-Budapest járata. Az Airbus A 330-200-as típusú repülőgép, amelyen 30 business és 207 turista osztályú helyet kínálnak, ezentúl hetente négy alkalommal közlekedik a két főváros között.

Történelmet írt az Air China, amikor a kínai nemzeti légitársaság első Airbus A 330-200 típusú gépe landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren, hiszen ilyen gép eddig még nem közlekedett menetrendszerűen Peking és Budapest között.

 

A korszerű, 237 utast szállító kínai repülőgépek egy közbenső, Belarusz fővárosában tett leszállást követően érkeznek Budapestre 19.40-kor és a tervek szerint 21.10-kor indulnak tovább egyenesen Pekingbe - írta közleményében a Budapest Airport.

 

A járat a kora hajnali órákban érkezik a Kínai Népköztársaság fővárosának nemzetközi repülőterére. A nyári menetrendben az Air China gépei hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap közlekednek Budapestre.

Az első járatot ünnepélyes keretek között, az új járatoknak kijáró hagyományos tűzoltó diadalív vízsugárral köszöntötték a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Peking-Budapest légijárat újraindításáról Szijjártó Péter külügyminiszter írt alá megállapodást Kínában, így szinte természetes, hogy ott volt az első járat köszöntésén a repülőtéren, ahogy megjelent Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

 

- Biztos vagyok abban, hogy az új járatra nagyon nagy az igény mind a turisták, mind az üzleti utazók körében, hiszen az Air China Ázsia legerősebb gazdaságával teremt összeköttetést Magyarországról - nyilatkozta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

Az Air China által biztosított közvetlen magyar-kínai légi összeköttetés az áruforgalom (air cargo) fellendülését is nagyban elősegíti a két ország között, mivel a magyar export termékek így akár már átrakópont nélkül, közvetlen járatokon is eljuthatnak Kínába.

A közvetlen Budapest-Peking járat 2012-ben szűnt meg, amikor a Malév csődje után a Hainan Airlines úgy döntött: a budapesti átszállási lehetőségek megszűnése miatt leállítja a magyarországi járatot. A mostani új járat elindításához kormányzati szintű megállapodásra volt szükség, hiszen módosítani kellett a Magyarország és a Kínai Népköztársaság közötti légügyi egyezményt. Mindez része a magyar kormány „Keleti Nyitás-politikájának".

 

Magyarországon található a legnépesebb kínai származású kolónia egész Kelet- Közép-Európában, akik számára nyilvánvalóan nagyon jó hír az új Air China járat elindítása, ami nemcsak az üzleti utazók és a családi kapcsolatok ápolása szempontjából fontos, hanem az idegenforgalom további bővülésére is kihat.