Elindult az NTAK Iránytű – összehasonlító adatokat és előrejelzést is látnak a szálláshelyek

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 27. 15:34

A Magyar Turisztikai Ügynökség az ágazati igényeket figyelembe véve fejlesztette tovább a szálláshely-szolgáltatók számára létrehozott visszamutató felületet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK).

A tervezéshez és működéshez is nélkülözhetetlen adatokat kérhet le minden hazai, közel 45 ezer szálláshely a megújult NTAK-felületen, amelyet sajtótájékoztató keretében mutattak be kedden. Az NTAK Iránytű aloldalon kibővített statisztikai mutatók, új funkciók és összehasonlítási lehetőségek érhetők el. A tényadatok mellett előrejelzések is segítik a szolgáltatók piaci versenyképességének erősítését, és hozzájárulhatnak a szálláshelyek sikeresebb működtetéséhez.Az Európában is egyedülálló, anonim big data állomány rendszerét 2019-ben hozta létre az MTÜ. Mára az ország valamennyi szálláshelyének turizmus-statisztikai adatai egyszerre, valós időben láthatók a rendszerben. A mintegy 45 ezer hazai szálláshely a deperszonalizált bevételi és kapacitásadatokat eddig is lekérdezhette az NTAK-ból, ám most jelentősen bővült az adatok száma és köre, valamint új funkciók érhetők el az NTAK Iránytű aloldalon. A továbbiakban már az előfoglalási adatok, vendégforgalmi és a küldőpiaci információk is lekérdezhetők, sőt, az egyes szolgáltatók eredményeiket össze is vethetik más települések szálláshelyeinek teljesítményével.Jakab Zsófia, az MTÜ marketing- és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a fejlesztés kapcsán elmondta: "Kezdetektől fogva fontosnak tartottuk, hogy az MTÜ-höz beérkező adatokból a lehető legnagyobb mértékben szolgáltassunk vissza információt az ágazati szereplők számára − akik részéről ez szintén kérés volt. Örömünkre szolgál, hogy most erre a szakmai igényre válaszolva, a meglévő adatok körét kibővítettük. A lekérhető adatok nagymértékben segíthetik a szálláshely-szolgáltatókat az adatalapú döntéshozatalban, hozzájárulhatnak működésük optimalizálásához és fejlesztéseik racionalizálásához. Mindezek pedig jelentősen növelhetik a hazai szálláshely-szolgáltatók piaci versenyképességét.”

Jakab Zsófia szerint a fejlesztéssel a szálláshelyek és a Magyar Turisztikai Ügynökség is nyer, hiszen a jövőben így mindenki igyekszik majd minél pontosabb adatokat küldeni az NTAK-ba és ezzel még precízebb riportokat tölthetnek majd le az Iránytű oldalról.Az NTAK Iránytűt csak azok érik el, akik regisztráltak az NTAK-ban: a belépés és ügyfélkapus azonosítás után a szálláshely modulban, a kimutatások közül tudják kiválasztani egy legördülő menüben a dedikált oldalt. Itt már csak ki kell választani, hogy mely szálláshely adatait szeretnénk megtekinteni és már össze is hasonlíthatjuk a saját eredményeinket a környékbeli szállásokéval.

Az oldalon két segédanyag is elérhető a rendszer használatához, az egyik egy kisokos, amely bemutatja, hogyan használható a felület, míg a másik konkrét használati eseteket mutat be, így segítve az eligazodást.Az új felületen már nem csak a historikus adatok érhetőek el, de az előfoglalásokban is böngészhetünk és mindkét esetben kiegészítő szűrőket is beépítettek, így akár csak a külföldiek által eltöltött vendégéjszakákat is megtekinthetjük.A riportoknál az adatokat heti és havi bontásban nézhetjük meg, és egymás mellett láthatjuk a saját, a települési, megyei és a turisztikai térség adatait. Emellett két mutatót (vendégek száma, szobakihasználtság) vizuálisan is megjelenítenek, diagramok segítségével. Az oldal alján a mutatók pontos definícióit is felsorolják, hogy ezzel is segítsenek eligazodni az adatok között. Ezek az adatok segíthetnek a szálláshelyeknek meghatározni, hogy elmaradnak-e vagy éppen felülteljesítik a települési/megyei/térségi adatokat, és ez alapján finomhangolhatják áraikat, marketingjüket és stratégiájukat a jövőre nézve.

ntak_iranytu

Az illusztráción található adatok tájékoztató jellegűek, a valóságnak nem felelnek meg

Fotó: MTÜ

Az eredmények ellenőrzésére nagyszerű lehetőség, hogy mostantól 3 hónapra előre az előfoglalások is elérhetők lesznek az NTAK Iránytűben. Ugyanazokat a mutatókat láthatjuk, mint a historikus adatoknál, de itt a folyamatosan frissülő, várható adatokkal vethetjük össze a saját számainkat. A foglalások és lefoglalt szobák számát, illetve az előfoglalások várható értékét itt is grafikonok emelik ki.Az új felületen plusz szűrőfunkciók is elérhetőek: ilyen például a belföld/külföld választó menüpont, amivel szegmentálhatóak a vendégek és a küldőpiacok adatait is külön lebontva tekinthetjük meg.Emellett összehasonlítási lehetőségek is vannak az NTAK Iránytűben. Nem csak a saját területi egységünkön belül, de azon kívül is, más település, megye és turisztikai térség adataival is összevethetjük saját eredményeinket, ha pedig éppen csillagváltásban gondolkozunk, akár a saját szálláshelyünknél magasabb kategóriájú egységekkel is összehasonlíthatjuk az adatokat. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy az anonimitás és az adatvédelem szempontjából csak akkor mutatja az oldal az adatokat, ha adott településen, területen legalább három ugyanolyan kategóriájú szálláshely található.

Az adatokat nem csak az internetes felületen kezelhetjük, hanem importálhatjuk őket egy Excel táblázatba is, így további számításokat is végezhetünk velük, amennyiben szükséges.

Az NTAK Iránytű tehát a szálláshely-szolgáltatók részére olyan aggregált adatokat biztosít a tényadatok és az előfoglalási adatok visszamutatásán keresztül, amelyek támpontot adnak az üzleti tervezéshez, az árképzéshez, valamint a marketing és értékesítési aktivitások összeállításához. Az adatok birtokában a szolgáltatók célirányosan, stratégiai szellemben tervezhetnek, döntéseik hatása pedig nagyobb pontossággal mérhető.

(Borítókép: 123rf.com)