Elkezdődik a budavári liftek építése

Forrás: turizmus.com

 2014. október 20. 11:49

A liftek a Gránit lépcsőnél, a Murad pasa bástyánál és az Iskola lépcsőnél épülnek meg jövő tavaszra a Budavári Önkormányzat közlekedésfejlesztési projektjének részeként.

Eredménnyel zárultak a vári liftek létesítésére kiírt közbeszerzési eljárások. A szerződéskötés és a munkaterület átadása után a munkálatok már október hónapban megkezdődnek mindhárom területen – tájékoztatott a kerületi önkormányzat.

A Gránit lépcsőhöz tervezett lift a jelenlegi Fedett lépcső mellett a Lovas útról a Tóth Árpád sétányra, a Szentháromság utcához hozza majd az utasokat. A vállalkozó feladata a régészeti beavatkozás, a várfal bontása, a lift szerkezetének kiépítése, majd a személyfelvonó telepítése és a falburkolat készítése, a környezet rendezése. A beruházás részeként megújítják a közvilágítást, és távfelügyeletet is kiépítenek. A beruházás értéke mintegy 96 millió forint.

A Murad pasa bástyájánál tervezett lift a Lovas útról az Anjou sétányra szállítja az utasokat. A feladata itt is a régészeti beavatkozás, a várfal bontása, a lift szerkezetének kiépítése, majd a személyfelvonó telepítése, a falburkolat elkészítése, a közvilágítás cseréje, a távfelügyelet kiépítése és a környezetrendezés. A beruházás értéke mintegy 120 millió forint

Az Iskola lépcsőhöz tervezett lift – hasonló költségvetési értékben – az Ibolya utcához, a Hess András térhez szállítja majd fel az utasokat.

A tervek szerint mindhárom beruházás jövő év februárjára készül el, így tavasszal már lifttel is megközelíthető lesz a Tóth Árpád sétány, az Anjou sétány és a Hess András tér is. Ezzel tovább csökkenthető a budai Vár gépkocsiforgalma, összhangban a Budavári Önkormányzat közlekedésfejlesztési projektjével, amelynek három fontos célja van: akadálymentesítés, a budai Vár járműforgalmának csökkentése és a Várnegyed elérhetőségének javítása.