Elkezdődött a fehérvárcsurgói Károlyi kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése

Forrás: MTI

 2014. május 27. 17:50

Elkezdődött a fehérvárcsurgói Károlyi kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése, a beruházás összköltségéhez a 98 millió forintos uniós támogatás mellett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) közel 70 millió forinttal járul hozzá.

A MTI-hez eljuttatott keddi közlemény szerint a várhatóan július végére megvalósuló projekt célja egy olyan többfunkciós turisztikai fogadóközpont kialakítása, amely a turisztikai szezonban és a szezonon kívül is egyaránt igénybe vehető.

A Fejér megyei kastély területén található egykori mosóház épületének teljes állagmegóvása megtörténik: megújulnak a nyílászárók, szigetelik a pincepadlót és a padlásfödémet, a fűtéshez pedig korszerű technológiát alkalmaznak. A mintegy 310 négyzetméteren megvalósuló beruházás révén a fogadóközpontban turistabüfét, raktárt, központi recepciót, valamint parkinformációs kiállítóhelyet alakítanak ki.
A fejlesztés részeként egy kerékpárkölcsönzőként működő tárolót és hozzá tartozó kis javítóműhelyet is kialakítanak.

A fehérvárcsurgói Károlyi kastély 1844-1853 között klasszicista stílusban épült. 1979-re olyan rossz állapotba került, hogy az addig ott működő gyermekotthont ki kellett költöztetni, és onnantól a kastély két évtizedig lakatlan volt.

1999-ben megkezdték a romos épületegyüttes helyreállítását a család tulajdonában levő Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Zrt. koordinálásával. 2011 szeptemberében adták át a középső, felújított épületrészt. A teljes épületegyüttes felújítására mintegy másfélmilliárd forintot költöttek.

A kastélyban helyezték el Fejtő Ferenc könyv- és archívumállományát, valamint a történelmi Magyarország településeit megörökítő 50 ezer darabos képeslapgyűjteményt is.