Elkezdődött a Pálinka Országkóstoló

 2014. március 27. 12:11

Elkezdődött a Pálinka Országkóstoló, amelynek célja, hogy minden Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható gyümölcs- és törkölypálinkát bemutasson a nagyközönség számára - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A Pálinka Országkóstolóra a pálinkaházak közel 200 tételt neveztek, amelyet a szakmai zsűri három bizottságban, három napon át értékel. Egy pálinkaház legfeljebb 3 különféle olyan tételt nevezhetett, amelyből minimum 500 palack kereskedelmi forgalomban kapható, gyümölcsből vagy törkölyből készült és a kiskereskedelmi ára 2000 forint felett van.

Egy zsűri dönt arról, hogy a tételek közül melyek juthatnak be a Pálinkakiválóságok körébe. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a közlemény szerint elmondta, hogy a termelők piacra jutásának megsegítésére a programban kiválasztott pálinka kiválóságokat a minisztérium a Pálinkakiválóságok Könyvében mutatja be.
Az április végén megjelenő könyv 5000 példányban ingyenesen elérhető lesz. A miniszter bízik abban, hogy "mindez színvonalas marketingfelületet kínál a termelőknek és megfelelően orientálja a fogyasztókat".

A VM szerint a jövőben a pálinkaházaknak is alkalmazkodni kell a piaci igényekhez, a fogyasztói trendekhez, hiszen a verseny nem az előállított termékek között zajlik, hanem a hozzáadott értékeken dől el, amit a potenciális fogyasztók értékelnek.