Elkezdődött a pubkultúra forradalma Nagy-Britanniában

Forrás: turizmus.com

 2023. november 15. 15:07

Nagy-Britanniában forradalom előtt áll a pubkultúra. Idén szeptemberben először fordult elő, hogy az UKHospitality ágazati szövetség tagjai között kevesebb mint 100 ezer regisztrált pub szerepelt.

Az országban jelenleg 99,916 alkoholt árusító üzlet van, míg 20 évvel ezelőtt számuk közel 150 ezer volt. A legnagyobb veszteség a kocsmáknál, bároknál és éjszakai kluboknál tapasztalható, mivel ezeknek az üzleteknek 43%-a végleg bezárta kapuit. Ugyanakkor az éttermek száma nőtt, jelenleg 15%-kal több van belőlük – írja a VIMOSZ hírlevele.

Az elmúlt 20 évben viszont pozitív irányban változott a vendéglátóiparban dolgozók száma. Míg sok kisebb üzlet bezár, a nagyobb és az alkoholt nem árusító éttermek növekednek. A két évtized alatt ez jelentős átalakulást mutat az egész ágazatban.

Húsz éve még több mint 140 ezer pub működött Nagy-Britanniában

Fotó: 123rf.com

 

A szövetség az őszi közleményében arra kérte a brit kormányt, hogy hosszabbítsa meg az áfa kedvezményét, amely 2024 áprilisában lejár, mivel a vállalkozások megrázóan magas számú bezárásával szemben az adónem növekedése az utolsó, amire az ágazatnak szüksége van. Németországhoz hasonlóan a vendéglátók számára a munkaerőhiány mellett az áfaemelés is fejfájást okoz.

A UK Hospitality adatai szerint a Brexit következményeként közel 100 ezer vendéglátóipari dolgozó hagyta el az országot.