Elkezdődött a volt Tőzsdepalota felújítása

Forrás: MTI

 2014. május 03. 17:58

A kanadai Tippin Corporation magyar leányvállalata, a Tőzsdepalota Kft. megkezdte a volt tévészékházként ismert épület 100 millió eurós felújítását, a 35 ezer négyzetméternyi irodába és kereskedelmi létesítménybe 2017-ben költözhetnek be a bérlők - mondta Németh Péter, a cég fejlesztési vezetője.

A budapesti, szabadság-téri Tőzsdepalotát Alpár Ignác tervezte, és 1905-ben készült el.

Idén lebontják mindazokat a válaszfalakat, álmennyezeteket, amelyek eredetileg nem voltak részei az épületnek. Például a régi, széles folyosókból mindenütt irodákat választanak le. Jövőre a komolyabb - utólag beépített vasbeton - szerkezeteket bontják el, majd elkezdik az építést is.

A földszint megnyílik az utca felé, itt kávéház, étterem és üzletek lesznek. A korábban is irodaként szolgált területek változatlan funkciót kapnak. Beépítik a tetőteret is, és a két tőzsdeteremből - az északi volt az értéktőzsde, míg a déli ugyanilyen tér az árutőzsde - szintén irodák lesznek.

Az épület hátsó - a Nádor utca felőli - bejáratát is megnyitják. A Szabadság-tér felőli bejáraton a turisták is beléphetnek az épületbe, az auláig.

A Tőzsdepalotát lassan egy évtizede 4,5 milliárd forintért vásárolta meg a Tippin Corporation. Az eredeti tervek szerint 2011-re végeztek volna a felújítással, de a gazdasági válság közbeszólt, így tűzte ki a cég a 2017-es határidőt.