Ellentmondásos, de szükséges a szállodaipar digitalizációja

Forrás: turizmus.com

 2022. május 11. 10:14

Futourism 2022 címmel, első alkalommal rendezett konferenciát a turizmus digitalizációjáról edukációs céllal az egyik vezető vállalati informatikai hírportál, a Bitport a budapesti Aquaworld Resortban.

A hiánypótló konferencián a hotelek és turisztikai vállalkozások átfogó képet kaphattak az aktuális digitalizációs trendekről, a hatékonyságuk növelését segítő infokommunikációs eszközökről és azok alkalmazásának bevált gyakorlatairól – a technológiai megoldásszállítók pedig alaposabban feltérképezhették ügyfeleik problémáit, igényeit. Az esemény szakmai támogatói között volt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Szallas Group és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) is.

 

Versenyelőnyt hozhat a szektorban a digitalizációs kényszer

A Szallas Group vezérigazgatója, Szigetvári József sorra vette azokat a tényezőket, melyek a szállásadói piac szereplőinél digitalizációs kényszerként jelennek meg. A Nielsen és a Szallas Group összefogásával a közép-európai turisztikai piacról közelmúltban készült kutatás alapján az egyik hajtóerő a megváltozott felhasználói szokások, az online jelenlét és tájékozódás igénye.

Emellett fontos tényező a szabályzó környezet változása: a környező országokban is bevezettek, vagy a közeljövőben vezetik majd be a magyar NTAK-hoz (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) és a VIZA-hoz (Vendég Információs Zárt Adatbázis) hasonló adatszolgáltatási rendszert, amely kikényszeríti bizonyos folyamatok digitalizálását.

futorism

Bárányos Róbert, a konferencia házigazdája köszönti a vendégeket

Fotó: Futourism/Facebook

Bár a magyar turisztikai szektor itt előnyt szerzett, Szigetvári hangsúlyozta a folyamatos fejlesztés és útkeresés fontosságát. A korábbi pénzbőség után ugyanis szűkebb esztendők jöhetnek, és erősebb lesz a konkurenciaharc a vendégért. Ebben a harcban pedig a leghatékonyabb fegyvereket a digitalizáció adhatja a vállalkozások kezébe.

 

Csak az élő munka töredékét válthatja ki a digitalizáció

Az intézményi realitásokkal foglalkozott előadásában Varga Csaba, a Danubius Hotels központi üzemeltetési és HR-igazgatója. Véleménye szerint a digitalizáció a hatékonyság növelésére kiválóan alkalmas, ám az élő munkát kívánó feladatok töredékét képes csak kiváltani. Gyakorlati példáiból kiderült, hogy milyen fölösleges párhuzamosságok generálódnak a folyamatokban amiatt, mert az informatika évekkel előrébb tart, mint ahol adott esetben a munkatársak digitálisképességei állnak.

Hangsúlyozta, hogy a digitalizáció feltétele egyrészt az analóg folyamatok megértése és megtisztítása, másrészt az említett digitális képességek fejlesztése és az új alkalmazások előnyeinek tudatosítása.

 

A digitalizáció teremti meg a tömegturizmus individualizálásának lehetőségét

A rendezvény plenáris szekciója egy panelbeszélgetéssel zárult: a regionális újturizmussal foglalkozó népszerű Dunakavicsok podcast csatorna két szerkesztője, Kovács Balázs, a GD Consulting vezetője, valamint Nagy-Szász István, a CPI Hotels Hungary ügyvezető igazgatója beszélgetett Holczerné Szentirmai Ágnessel, a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetségének elnökével.

A kerekasztal résztvevői arra a konszenzusra jutottak, hogy a digitalizáció teremti meg a tömegturizmus individualizálásának lehetőségét. Így azok az eszközök és megoldások fognak hosszú távon is fennmaradni, amelyek az emberi tényező kiteljesedését segítik.

futorism

Kovács Balázs (GD Consulting), Holczerné Szentirmai Ágnes (Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége), Nagy-Szász István (CPI Hotels Hungary)

Fotó: Futourism/Facebook

Délután szekcióbeszélgetésekkel folytatódott a rendezvény: az üzemeltetési témákat feldolgozó szekcióteremben a szállodai wifi-hálózatokban rejlő lehetőségekről, a PMS-választás szempontjairól, a dinamikus árazás előnyeiről és használatáról hallhatott a közönség előadásokat. A digitális vendégélmény szekcióban pedig a digitális és a fizikai szolgáltatások összehangolásáról, a digitális adatgyűjtésről és ezek jogszerű feldolgozásáról volt szó.

A konferencia plenáris előadásokkal zárult, ahol szó volt a kibertérben terjeszkedő szállodák biztonsági kihívásairól, az informatikai fejlesztések banki finanszírozásáról, továbbá az elérhető állami és EU-s támogatási programokról is.