Elnapolták a döntést a turizmusról?

Forrás: turizmus.com

 2016. március 10. 16:18

Egyelőre lekerült a napirendről a turizmus állami irányításának átalakítása – értesült a Turizmus Panoráma Bulletin. A szerdai kormányülésen nem született döntés a turizmus állami intézményrendszerének átalakításáról.

A turisztikai szakma érdeklődéssel várta a március 9-i kormányülést, amelynek napirendjére jelezték a turizmus állami irányításának átalakításáról szóló előterjesztést. Jól értesült forrásainktól azt a hivatalosan meg nem erősített információt kaptuk, hogy egyelőre lekerült a napirendről a turizmus állami irányításának átalakítása. Az biztos, hogy a kormányülésről szóló híradásokban meg sem említették a témát.

A Magyar Idők még a szerdai kormányülés előtt azt írta, hogy a kabinet elé kerülő legújabb előterjesztés szerint az ágazat irányítására külön államtitkárság (vagy helyettes államtitkárság) jöhet létre, illetve a terület közvetlenül miniszteri hatáskör alá is tartozhat. Mivel a terület nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű stratégiai ágazat és a változások több minisztérium jelenlegi munkáját érintik, esélyesnek tűnik, hogy a teendők koordinálására kormánybiztost nevez ki a kabinet.

A lap szerint az ágazat felügyeletét a kormánybiztossal szorosan együttműködve, központi szervezetként a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) veszi majd át, mely a jelenleg a nemzeti marketingtevékenységet ellátó Magyar Turizmus Zrt. átalakulásával jön létre. Az új ügynökség legfőbb feladata az egységes magyarországi turizmuskoncepció kialakítása és vezetése lesz. Az MTÜ-n belül önállósult szervezeti egységként jön létre a Nemzeti Kongresszusi Iroda, a Nemzeti Rendezvénykoordinációs Központ, a Turisztikai Termékfejlesztési Iroda, továbbá a Természeti és Kulturális Örökségvédelmi Iroda – értesült  a lap.