Elnöki összegzés a Gellértben

Szerző: Németh Andrea

 2013. november 21. 17:00

92 tagszálloda és összesen 250 érdeklődő vett részt az MSZÉSZ 40. közgyűlésén, melyen Kopócsy Andrea leköszönő elnök összegezte az elmúlt időszak eredményeit és a folyamatban lévő ügyeket.

A legaktuálisabb, hogy Horváth Viktória helyettes államtitkár délelőtti előadását követően egyeztetett a szövetség vezetőségével, felajánlotta segítségét a pénztárgépek körüli anomáliák feloldásában, a szövetség pedig levelet fogalmazott meg és küldött el az illetékes államtitkár részére, melyben azonnali találkozót sürgetnek a témában. A gyors egyeztetésre azért van szükség, mert egy november 18-i NAV-határozat szerint a szolgáltatónak november 25-ig visszaigazolt megrendelést kell felmutatnia az engedélyezett pénztárgép beszerzéséről, miközben az ügyviteli rendszereiket üzemeltető cégek pénztárgépei még engedélyezés alatt állnak.

Az elnöki összegzésből a szállodai mutatókon túl kiderült az is, hogy bár javultak a számok, a jövedelmezőség még mindig kedvezőtlen. Ám a piaci trendek alapján 2014-et óvatos optimizmussal várják a szállodák, négycsillagos szegmensben növekedésnek indult a MICE forgalom, és bíztató folyamatok indulhatnak meg a Wizz Air keleti járatnyitásai nyomán is.

A lobbitémák között kiemelkedő a pénztárgépek ügyének megoldása, illetve a SZÉP-kártya felhasználás feltételeinek további javítása: így például egy javaslat szerint szeretnék 50 ezer forintig adómentessé tenni, illetve az adó-és járuléktartalmat 15%-kal csökkenteni.

Fontos feladatként merült fel az budapesti IFA-kérdés rendezése, szeretnék, ha egységesítenék a fővárosi idegenforgalmi adót, és a IFA-mentesség igazolásának módját is.

Az MSZÉSZ jelenleg 527 tagot számlál.