Elnöki összegzés: trendek, kihívások, lehetőségek és veszélyek

Forrás: turizmus.com

 2014. november 13. 19:19

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 41. közgyűlésének szakmai programja Niklai Ákos elnöki összegzésével indult, aki a tőle megszokott alapossággal vázolta fel a szállodaipar jelenlegi helyzetét és aktuális kihívásait, megágyazva ezzel az egész napos tanácskozásnak.

Részletesen elemezte az aktuális számokat, melyeket rendszeresen a szakma elé tár a szövetség Trendriportjaiban, és kitért a jelenlegi legfontosabb hazai és nemzetközi trendekre is. Ezek között kiemelten említette például, hogy egyre nagyobb teret nyernek a diszkont légitársaságok és visszaszorulnak a hagyományosak. Azáltal, hogy egyre népszerűbb a lakások, apartmanok kiadása, erősödik az árnyékgazdaság, ami szintén új kihívások elé állítja a szállodaipart. Ugyanígy az is, hogy a piac folyamatosan változik és alakul, s ezzel együtt átrendeződnek a küldőországok is: a német piac zsugorodik, miközben nő a cseh, orosz, román kínai, indiai, brazil, amerikai. Még mindig hiányzik a MICE szegmens, ugyanakkor nagy lehetőség rejlik az idősek utaztatásában.

Minden téren hatalmas változást és rengeteg kihívást hozott magával a social media világméretű elterjedése, melyet ma már mintegy 1,7 milliárd ember használ a világon. De hasonlóan nagy átalakulásokat eredményez a mobileszközök használatának robbanásszerű növekedése is, a legfrissebb becslések szerint óriási fejlődés várható az úgynevezett testen hordható mobileszközök terén is.

Ilyen átalakuló környezetben, ráadásul bizonytalan gazdálkodási környezetben kénytelenek ma működni a szállodák, s bár a számok javuló tendenciát mutatnak, a vendégéjszakák növekedését javarészt a belföldi turizmus növekedése produkálta. A szállodai átlagárak még mindig alacsony szinten vannak, eközben a költségek emelkednek, a jövedelmezőség pedig romlik. A lehetséges következmények könnyen megjósolhatók: létszámleépítés, felújítások elmaradása, romló szolgáltatási minőség.

A helyzetkép viszont ezért ennyire nem sötét, a hónapról hónapra növekvő számok adnak okot bizakodásra is. A pozitív tendencia megőrzése érdekében azonban folyamatosan lépést kell tartani az új trendekkel, és nemcsak elszenvedni, de ügyesen használni is az újabbnál újabb online eszközöket.