Előnyösnek tartják a turizmusfejlesztési hozzájárulást a szakmai szervezetek

Forrás: turizmus.com

 2016. június 08. 12:40

Az MSZÉSZ és a VIMOSZ szerint előnyös a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetése 2018-tól az áfakulcs 5 százalékra csökkentésével együtt, mivel a bevételeket kizárólag turisztikai fejlesztésekre lehet használni.

Mint arról már beszámoltunk, a 2018-tól belépő új adó, az úgynevezett turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetése előfeltétele volt az éttermi áfa 5 százalékra történő csökkentésének. Az ebből befolyó bevételeket kizárólag turisztikai fejlesztésre lehet használni.

A hozzájárulást az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell megfizetni, ebben a körben csökken az áfa 2017-től 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-tól várhatóan 5 százalékra. A hozzájárulás alapja a szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke, mértéke 4 százalék. Az összeget az önadózás szabályai szerint kell megállapítani és bevallani.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke kiemelte: az intézkedések javítják a jövedelmezőséget, a megtakarításokat béremelésre is tudják fordítani a vállalkozások, mivel az ágazat súlyos munkaerőhiánnyal küzd. A szövetség javaslata szerint a többletbevételeket főként beruházásokra kell fordítani, ezáltal javulni fog a vendéglátás helyzete. Megjegyezte, hogy a befolyó bevételek felhasználásának részletes rendszerét még nem ismerik, de azt várhatóan turisztikai marketingre és promóciókra fogják költeni.

A tervezett hozzájárulás bevezetése megfelel szövetség által korábban kidolgozott üzleti modellnek – hangsúlyozta Niklai Ákos, hozzátéve: ezt a szállodák esetében is célszerű lenne bevezetni.

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke szintén hasznosnak értékelte a tervezett turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ezt az áfacsökkentéssel együtt két éve a szállodaszövetséggel már közösen javasolták – húzta alá. Gál Pál Zoltán szintén a hozzájárulás kiterjesztését tartaná fontosnak a szállodákra, ahogy az áfakulcs csökkentését is. Hozzátette: problémát okoz, hogy az áfacsökkentés csak a kereskedelmi vendéglátásra vonatkozik, a közétkeztetésre pedig nem, ennek egységes kiterjesztését próbálják elérni év végéig.