Először lesz Borbár Túra Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2016. június 02. 12:15

Június 8-án indul az első Borbár Túra Budapesten, amelynek keretében a 22 magyar borvidék borát lehet 22 fővárosi borbárban, 22% kedvezménnyel megkóstolni.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai együttműködésével szervezett esemény június 1-i sajtótájékoztatóját az Etapban tartották, az egy éves Király utcai borbár szintén résztvevője a programnak. A tájékoztatón Szűcs-Balás Vera, az MTÜ Budapest–Közép-Dunavidék régió marketingmenedzsere elmondta, szeretnék felhívni a borkedvelők figyelmét a budapesti borbárokra, amelyek új, izgalmas színfoltjai a vendéglátásnak. A június 8-i, délután 4-től záróráig tartó bortúra azonban más, és több lesz, mint egy szokásos este ezeken, a főként fiatalok által látogatott helyeken, mert borszakértők és borászok is várják a kóstolókat, és báronként három jellegzetes borukat kínálják 22% kedvezménnyel. Például Gere Andrea és ifjabb Heimann Zoltán, akik a sajtótájékoztatón elmondták, számukra is öröm és új kapcsolatépítési lehetőség a fogyasztókkal első alkalommal megszervezett bortúra. Szűcs-Balás Vera hozzátette, hogy a gasztroturizmus föllendülésében annak is szerepe van, hogy generációváltás történt a hazai borászatokban, és a fiatalok nagy lehetőséget látnak abban, hogy személyesen szólíthatják meg a vendégeket. A személyesség kíváncsiságot ébreszt a bor termelése, a borászat iránt, és az alaposabb tájékozódás kedvéért egyre többen keresik fel a vidéki pincészeteket.

 

A túrához csatlakozott borbárokban turisztikai és gasztronómiai kiadványok segítenek megismerni a 22 magyar borvidéket és kedvet ébreszteni a borvidékre utazáshoz. Egyelőre, a program 0. évében nem szerveztek a túrázóknak sem közös közlekedést a borbárok között, sem mobilapplikációt, de részletes weboldal segíti a tájékozódást (http://itthon.hu/budapesti-borbar-tura). És ha sikeres lesz a rendezvény, akkor jövőre megfontolják ezeket a szempontokat is.

A szervezők nemcsak a 2010-es évek óta egyre népszerűbb borbárok gyors népszerűsége láttán határoztak az első borbártúráról, hanem tapasztalták az európai tendenciát is: az unióban évente 600 ezer utat szerveznek kifejezetten borgasztronómiai céllal, és 20 millió azoknak az utazásoknak a száma, amelyekben elsődleges vagy másodlagos szempont a helyi ételek, borok megkóstolása.

A budapesti borbárok száma mára meghaladta a húszat, az egy napos túrába 18 pestit és 4 budait válogattak be. A 0.75 bisztró és bár a Szent Gellért téri Palack „kistestvére”, üzemeltetője, Petrányi Gábor elmondta, hogy közvetlenül, kistermelőktől szerzik be a borokat, 300-500 palackos tételeket, és az ezekből kiválasztott Ház borával szeretnék visszaállítani ennek az italnak a rangját. A Bazilika mellett, egy éve nyitott 0.75-ben Szekszárdot „kóstolhatják meg” az érdeklődők június 8-án. Az Innióban pedig, ahol nagy arányban ajánlanak külföldi borokat és buborékos italokat, soproni és környéki borokat kínálnak majd, de még burgenlandiakat is kóstolhatnak a túrázók.