Elrajtolt az Olasz Gasztronómiai Világhét

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. november 14. 17:27

Főzőshow-k, vetítések, előadások, mesterkurzusok és még számos egyéb programok során ismerteti meg az olasz gasztronómiai hagyományokat november 14–20. között a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét.

A világhét 2016-ban azzal a céllal indult, hogy világszerte bemutassa az olasz élelmiszeripar legjavát és népszerűsítse Itália borászati és gasztronómiai örökségét – mondta el Manuel Jacoangeli, Olaszország budapesti nagykövete a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján a budapesti Casa Pomo d'Oro vendéglőben. A hétfőn elrajtolt Olasz Gasztronómiai Világhétnek több központi témája is lesz, úgymint az együttélés, az innováció, a fenntarthatóság és a know how-k. Az olasz ételek nem csak finomak, hanem egészségesek is, utalt a mediterrán diéta előnyeire a nagykövet.

Michele Fasciano, az Olasz Konyhaművészeti Akadémia képviselője hozzátette: a rendezvény kiemelt figyelmet fordít az eredetvédett olasz termékek hamisítása és az "Italian sounding", azaz olaszként feltüntetett árucikkek elleni küzdelemre is. Bár más országban gyártják őket, az olaszosan csengő szavak, a csomagolás zöld-fehér-piros színe, vagy képek és földrajzi elnevezések használata azt az illúziót kelti, hogy eredeti olasz termékről van szó.

Sajtótájékoztató az Olasz Gasztronómiai Világhétről

Fotó: Facebook / Economia.hu

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy „redukáló" olasz konyháról beszélni, mert a helyes megnevezés az olasz konyhák lenne, hiszen Itália gasztronómiai szokásai, ételei, ízei, alapanyagai nemcsak régióról régióra, hanem településenként is változhatnak.

Az eseményen részt vett Magyarország legismertebb olasz szakácsa és műsorvezetője, Gianni Annoni is, aki a maga lendületes stílusában beszélt arról, mennyi "kamu alapanyag" van forgalomban, ezért védeni kell az olasz konyha alapjait és eredetiségét. Nem titkolta, a Magyarországon dolgozó olasz szakácsok számára (is) a legproblematikusabb a friss olasz sajtok beszerzése, mert ezek eltarthatósága, frissessége korlátozott. „Az élelmiszer minél kevesebbet utazzon, inkább mi utazzunk és kóstoljunk" – mondta, kiemelve, hogy az irányvonal kizárólag a minőségi gasztronómia kell legyen, az ételeket pedig fölösleges bonyolítani, mert "az alapanyag a minden".

Giovanna Chiappini Carpena, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti kirendeltségének igazgatója arról tájékoztatott, hogy a világhét teljes programja az italianfestival.eu honlapon érhető el magyar nyelven. A weboldal a világhét minden napjára egy-egy videórecepttel készül magyarországi olasz éttermek séfjeinek közreműködésével, hétfőn például egy tipikus római étel, a saltimbocca alla romana elkészítésébe vezeti be az érdeklődőket. A római étel nem véletlen, az olasz főváros pályázik a 2030-as világkiállítás megrendezésére – hallhattuk.

Ízelítő eredeti olasz sajtokból

Fotó: Facebook / Economia.hu

A honlapon megtalálható azoknak a magyarországi éttermeknek a listája is, amelyek a világhét alkalmából különleges menüvel várják a vendégeket, de megismerhető itt a tápértékjelölés innovatív olasz modellje, a NutrInform Battery is.

Kiemelt programként november 15-én 18.30-tól az Olasz Kultúrintézetben levetítenek egy dokumentumfilmet a firenzei központi piacról, majd toszkán étel- és borkóstoló lesz Mario Palermo, a „Trattoria Toscana" séfjének közreműködésével.

Az Olasz Gasztronómiai Világhét az olasz cukrászatot is fókuszba helyezi, a legrégibb hagyományokat és az innovációkat egyaránt érintve. Céljuk az olasz cukrászat alapanyagainak és munkamódszereinek bemutatása. A kétnapos tanfolyamon Angelo Gala mestercukrász fog bemutatni hagyományos és egészséges desszerteket, az olasz tradíciók és az egészségtudatosság jegyében. Az eseménynek a Magyar Cukrász Ipartestület tanműhelye ad otthont.